Wat een contrast met 30 april 1980

NOS-verslaggever Jeroen Wollaars gaat op zoek naar een republikein in het wild. Maar helaas. Als hij er eindelijk een heeft gevonden, valt het geluid uit. Wat een contrast met 1980. Royalty-reporter Kysia Hekster constateert terecht: toen witte rookbommen als protest, nu oranje rookbommen uit aanhankelijkheid. Historicus Maria Grever herinnert zich het helikopterlawaai tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. Nu barst het publiek in luid applaus uit voor de nieuwe koning.

We zijn één familie geworden. NRC-columnist Bas Heijne zegt het in de NOS-marathonuitzending zo: "De monarchie is een betekenisvolle poppenkast waar iedereen bijhoort. Zelfs republikeinen, want ze zijn de hele dag met het koningshuis bezig." Zijn eigen 'koningsliefde' is vooral praktisch van aard. "Als iets goed werkt, moet je het niet afschaffen. Er zijn al genoeg zaken in Nederland die niet op gang komen. Zolang de Fyra dienst weigert, kunnen we de monarchie beter maar niet opdoeken."

Minder praktisch ingestelde mensen zullen worden geraakt door het sprookje van de Oranjes. De drie prinsesjes in hun royal blue jurken van Jan Taminiau moeten zelfs het meest verstokte republikeinse hart hebben gebroken. Nou ja, uitgezonderd dat van Joannna wellicht.

Onze enig overgebleven rasrepublikein wordt gearresteerd omdat ze in Amsterdam 'Beatrix rot op' roept. Eelco Bosch van Rosenthal, geheel vrijgesteld voor onze eenzame troonbestormster, is er de halve ochtend mee zoet. Tot de ontknoping: "Joanna is vrijgelaten. De politie heeft excuses aangeboden, een inschattingsfout." Waarop de volgende tweet in beeld verschijnt: "De inschattingsfout die je wist dat ging komen". En toen moest het Koningslied nog klinken.

Met Joanna komt het helemaal goed. De politie vervoert haar met zwaailicht naar het Waterlooplein, zodat ze nog op tijd zou zijn voor de republikeinse demonstratie. In welk ander land maak je zoiets mee?

Op 30 april zijn we allen één. Met een fotootjes twitterende Frans Timmermans: het verdeelde kabinet vrolijk op weg naar de Nieuwe Kerk. Met een mevrouw in Eindhoven die NOS-reporter Ron Fresen belooft haar tv-toestel in het venster te zetten omdat er geen groot scherm is. En met in de studio Astrid Kersseboom en Rob Trip, die als een soort nationale oom en tante de feestelijke familiedag aan elkaar praten. Kersseboom: "U zult wel denken: waar is Rob? Maar hij heeft even een belangrijke afspraak." Met premier Rutte, naar later blijkt.

Een echt 'tv-echtpaar' met het bijbehorende gemoedelijke gekibbel. Trip: "Hier de commissaris der koningin, of moet ik inmiddels zeggen der koning?" Kersseboom: "Nee, het is des konings. Maar we zeggen: van de koning. Dat is een modernisering." Zoals het een modernisering is dat Willem-Alexander zijn vrouw tijdens de inhuldiging bij name noemt. Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra: "Beatrix had het nog over 'mijn man'".

Kwart voor vier. De sentiment-index op Twitter staat op vijftig, vertelt NOS-social mediaman Rachid Finge. Een heel behoorlijke score. Slechts één dissonant op deze euforische dag. Prins Albert van Monaco is zonder zijn vrouw. Maar waarom? Dat krijgen we niet te horen. Vast om die sentiment-index niet te verstoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden