Wat drijft de Tea Party?

Member of the Tea Party: Louie Gohmert Beeld ap
Member of the Tea Party: Louie GohmertBeeld ap

Aanhangers van de Tea Party hebben een hekel aan jonge mensen, omdat ze naar school gaan en geen bijdrage leveren aan de economie.

360 magazine

De Tea Party, een groep ultraconservatieve Republikeinen, heeft de Verenigde Staten zestien dagen gegijzeld gehouden. De shutdown is nu voorbij, maar de rol van de Tea Party is nog niet uitgespeeld. Socioloog Theda Skocpol van Harvard University praat met Salon over de motieven van de extremistische Republikeinen, die in president Obama de incorporatie van de duivel zien en in de Belastingdienst zijn handlanger.

Volgens Skocpol, die in 2011 samen met Vanessa Williamson een boek schreef over de Tea Party, zegt dat de aanhangers van de conservatieve beweging overwegend witte zestigers zijn die het gevoel hebben dat zij de "ware Amerikanen" zijn en dat "hun" land wordt verkwanseld aan zwarte en Latino bijstandstrekkers. Tea Party-aanhangers hebben ook een hekel aan jonge mensen, ontdekte Skocpol tijdens haar onderzoek. Ze beschouwen jongeren, inclusief hun eigen kinderen, kleinkinderen, neven en nichten, als klaplopers die nog niks hebben gepresteerd en een luizenleven hebben op school en de universiteit. Onderwijs dat door de overheid wordt gesubsidieerd vinden Tea Party-aanhangers ook uit den boze. Jonge mensen stemmen bovendien vaker op Obama, en die blijft de aartsvijand van de Tea Partyers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden