Sportief Elftal

Wat doet nieuwe status met Dumoulin?

Tom Dumoulin gaat met enige moeite op weg naar de start van de slotetappe van de Ronde van Abu Dhabi. Daar bereidde hij zich voor op het grote werk. Beeld AFP
Tom Dumoulin gaat met enige moeite op weg naar de start van de slotetappe van de Ronde van Abu Dhabi. Daar bereidde hij zich voor op het grote werk.Beeld AFP

Het nieuwe wielerseizoen is begonnen. In hoeverre is het verwachtings-patroon veranderd rond Tom Dumoulin, winnaar van de Ronde van Italië? En hoe dient hij daarmee om te gaan?

Jan-Cees Butter

In het nieuwe wielerseizoen zijn vele ogen gericht op Tom Dumoulin (27). Kan de Limburger zijn prestaties van vorig jaar, waarin hij de Ronde van Italië won en wereldkampioen tijdrijden werd, evenaren of misschien wel overtreffen? En kan hij omgaan met de druk en de veranderde verwachtingen?

Dumoulin durft in ieder geval te kiezen. Waar heel wielerminnend Nederland had gehoopt dat de renner van Team Sunweb dit jaar voor de Tourzege zou gaan, koos Dumoulin opnieuw voor de Giro d'Italia.

Eigen koers

Een typerende keuze, vindt sportjournalist en oud-basketballer Mart Smeets. "Tom Dumoulin is een weldenkend mens. Hij kiest zijn eigen koers." Bovendien is het helemaal geen rare gedachte om weer naar de Ronde van Italië te gaan, stelt sportpsycholoog Rico Schuijers. "Zo kan hij wennen aan zijn nieuwe status en zich rustig verder ontwikkelen."

Smeets: "Vroeger had je twee min of meer dezelfde types als Dumoulin: Erik Breukink en Andy Hampsten. En wat reden die vaak? De Giro. Er geldt in het peloton een soort algemene wet, die ik in de jaren tachtig voor het eerst hoorde: de Ronde van Spanje is het vriendelijkst, de Ronde van Italië het mooist - maar ook het zwaarst - en de Ronde van Frankrijk het vervelendst en het meest chaotisch. De Tour - met ook nog eens die Franse slag erbij - is bepaald geen goede bodem om een topprestatie te leveren. Dumoulin weet dat. Wielersupporters zeggen dan: het is in juli te doen. Het getuigt van karakter om daar maling aan te hebben."

Schuijers: "Ik moest ook denken aan zijn speech bij de uitreiking van de Jaap Eden Award, in december. Dumoulin zei daarin dat niemand, behalve zijn vriendin, wist hoe moeilijk en zwaar het jaar voor hem was geweest. Hij bedankte haar voor de steun in het afgelopen jaar. Dumoulin heeft moeten wennen aan de publiciteit en entourage. Ook vanuit die gedachte is de keuze voor de Ronde van Italië begrijpelijk. Dan maar even een pas op de plaats, denk ik. Hij is nu 27. Dumoulin krijgt de komende jaren nog genoeg kansen om voor een Touroverwinning te gaan, waarbij hij zal kijken naar het parcours en het aantal tijdritkilometers. Om de Tour te kunnen winnen, moet je nog meer ervaring hebben in een grote ronde. De ervaring van het omgaan met je nieuwe status als rondewinnaar doet hij nu op."

'Fraai staaltje werk'

Smeets: "De concurrentie heeft in ieder geval gezien dat hij een aardig stukje kan fietsen. Met name in Noorwegen, waar hij de tijdrit op het WK won, leverde hij een fraai staaltje werk af. Hij liet zien: zó hoor je een tijdrit te rijden. Als er een tijdrit komt, ga je er gewoon aan bij hem. Daarnaast heeft hij laten zien dat hij met dat niet-klimmerslijf op karakter mee kan komen in de bergen. Hij heeft zichzelf echt op de kaart gezet als ronderenner."

Die verandering van status, hoe werkt dat in het hoofd? Schuijers: "Hoe hij met zijn veranderde status omgaat kan twee kanten opwerken. Nico Rienks en Ronald Florijn wonnen ooit goud bij het roeien op de Olympische Spelen in 1988 en toen ze vervolgens naar het wereldkampioenschap gingen, viel hen iets op: de concurrentie gedroeg zich anders. Ze keken naar hen. Terwijl Rienks en Florijn dachten: ja, maar wij voelen ons nog precies hetzelfde. Alles zit 'm in de perceptie. Datzelfde geldt voor Dumoulin. Kan hij genieten van zijn status of zorgt het juist voor druk om opnieuw te moeten presteren?"

'Morele steun'

Het laatste toch, vermoedt Smeets. "Ik denk dat voor Dumoulin het moment is gekomen dat hij voelt en weet wat hij kan. Natuurlijk zal hij altijd twijfel houden, want dat heeft iedere sporter - hoe groot ook. Maar wat hij vorig jaar heeft laten zien geeft een mens een boost. Het maakt nogal een verschil of je - vergeef me deze wieleruitdrukking - je edele delen eraf draait voor je kopman of zélf kopman bent. De prestaties van Dumoulin in het vorige wielerseizoen dienen als een morele steun voor hem."

Schuijers: "Het is ook typisch Nederlands om dit jaar weer hetzelfde te verwachten van Dumoulin. Nederlanders denken: Als hij dat kunstje één keer kan, dan kan hij het nog een keer. In Amerika werkt dat heel anders. Als een wereldkampioen bij het volgende WK derde wordt, juichen ze net zo hard, omdat Amerikanen weten hoe knap zo'n prestatie is. In Nederland zijn we allemaal erg verbaasd als Sven Kramer geen goud op de Olympische Spelen wint. Dan denken we: Hoe kan dat nou? Hij heeft de afgelopen jaren toch alles gewonnen? Ik hoop dat de ploeg van Dumoulin dit proces goed begeleidt bij hem."

Na het Filosofisch Elftal en de theologische variant heeft Trouw sinds kort ook het Sportief Elftal. Elke twee weken geven twee van de elf deskundigen hun mening over een actueel vraagstuk. Lees hier meer afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden