Wat doet de politie als aangifte wordt gedaan van stalking?

Het Designcollege, een dag nadat hun zestienjarige medescholier is doodgeschoten. Beeld ANP

Meerdere keren deed de zestienjarige Humeyra aangifte van stalking door de 31-jarige verdachte die nu vastzit voor haar dood. Hoe kon het desondanks afgelopen dinsdag toch zo vreselijk misgaan?

Het is een detail uit het bericht dat het Openbaar Ministerie, de reclassering en de politie woensdag wereldkundig maakten: drie kwartier nadat Bekir E. haar dinsdag trof met zijn wapen in het fietsenhok van haar school, zou Humeyra een afspraak met de politie hebben om over de stalking te praten. Voor de zoveelste keer, want ze klopte al ­vaker aan.

E. werd afgelopen zomer zelfs veroordeeld voor de bedreiging en mishandeling van het meisje: hij kreeg naast een celstraf ook een contactverbod en stond onder toezicht van de reclassering. Het hoger beroep loopt nog en daardoor is de gevangenisstraf nog niet ingegaan. Ook toen vorige vriendinnen het uitmaakten, reageerde E. agressief, blijkt uit een reclasseringsrapport uit augustus. Daarin staat ook dat hij een bipolaire stoornis heeft, en verslaafd is aan wiet en alcohol.

Hoe E. ondanks zijn veroordeling, zijn contactverbod en zijn reclasseringstraject toch met een wapen bij Humeyra kon komen, is onduidelijk. Het ligt voor de hand dat dit onderwerp van onderzoek is.

Alleen vervolging als slachtoffer dat wil

Hoe de politie reageert als iemand zich meldt die zegt gestalkt te worden, ligt aan de ernst van de zaak. Stalken kent vele varianten, van iemand bombarderen met mails tot fysiek geweld. Is diegene eerder gewelddadig geweest en is er reden te denken dat hij (het zijn meestal mannen) wapens voorhanden heeft, dan zal de politie –­­ als het goed is – sneller ingrijpen. Maar altijd geldt: een verdachte wordt pas vervolgd als het slachtoffer aangeeft dat te willen. Soms is het doel vooral dat de stalking stopt.

Als het even kan, voert de politie eerst een gesprek met de stalker. In ongeveer de helft van de gevallen stopt het lastigvallen daarna. Maar dat betekent tegelijk dat het stalken bij de andere helft gewoon doorgaat.

Logboek bijhouden

Voor slachtoffers kan het een teleurstelling zijn als de politie niet direct ingrijpt. Stalken heeft een grote impact, maar er is niet altijd genoeg bewijs. Wel adviseert de politie altijd melding te maken van nieuw stalkgedrag; alle gebeurtenissen bij elkaar kunnen soms toch voldoende zijn om iemand te vervolgen.

Slachtoffers krijgen ook altijd het advies zelf maatregelen te nemen. Het bijhouden van een logboek van wat de stalker doet bijvoorbeeld, niet meer alleen over straat of een nieuw telefoonnummer nemen. Om opnieuw duidelijk te maken wat de zware invloed is van het stalken.

Als het stalken echt dreigend wordt, kan de politie extra surveilleren. De politie grijpt eerder direct bij directe dreiging, bijvoorbeeld als een stalker het huis van het slachtoffer probeert binnen te dringen.

Toch kan de ernst van een zaak verkeerd worden ingeschat. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de verpleegkundige Linda van der Giesen, die in 2015 op de parkeerplaats van het TweeSteden-ziekenhuis in Waalwijk werd doodgeschoten door haar stalkende ex. Ook van zijn stalken was de politie op de hoogte, er waren zelfs signalen dat de man een wapen had. De agenten waren te veel bezig met de procedures, bleek later uit onderzoek naar de fouten die werden gemaakt. Een pijnlijke conclusie voor de betrokken instanties. “We hebben er met z’n allen veel van geleerd”, zei politiechef Hans Vissers destijds. 

Lees ook:

Ontzetting en ongeloof op het Rotterdam Designcollege

Op het Designcollege overheerst ontzetting nadat een 16-jarige leerling op school werd doodgeschoten. ‘Na de eerste keer volgden snel meerdere knallen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden