Wat doen Monti en Berlusconi op dezelfde Brusselse bijeenkomst?

Berlusconi (links) en Monti arriveren in Brussel bij de bijeenkomst van de EVP Beeld REUTERS
Berlusconi (links) en Monti arriveren in Brussel bij de bijeenkomst van de EVPBeeld REUTERS

De vertrekkende Italiaanse premier Mario Monti en de omstreden oud-premier Silvio Berlusconi verschenen vandaag beiden op een bijeenkomst van de Europese Volkspartij (EVP), voorafgaande aan de EU-top in Brussel. Op Twitter wordt druk gespeculeerd over de reden achter het gelijktijdige bezoek. Gaat Monti toch voor het leiderschap bij de volgende Italiaanse verkiezingen en legt Berlusconi zich daarbij neer?

Joost de Vries

Tot verbazing van velen verscheen vandaag zowel de huidige Italiaanse premier Monti als oud-premier Berlusconi op de bijeenkomst van de EVP. Het bezoek van Monti aan het congres doet geruchten opleven over de voortzetting van diens politieke carrière. Monti, die werd aangesteld door president Napolitano, is niet verbonden aan een politieke partij. Hij volgde Berlusconi ruim een jaar geleden op om orde op zaken te stellen in het financieel wankele Italië.

Op Twitter vraagt men zich af of Monti in de aanloop naar de Italiaanse verkiezingen komend voorjaar in het centrum-rechtse gat zal springen. Volgens de Spaanse nieuwssite Elmundo.es is het doel van het gezamenlijk bezoek aan de EVP in Brussel om de steun van Berlusconi te winnen voor zo'n centrum-rechtse coalitie onder leiding van Monti. Monti houdt echter nog in het midden of hij zal meedoen aan de verkiezingen.

Berlusconi kondigde het afgelopen weekeinde aan de steun van zijn partij aan de regering van Monti in te trekken en volgend jaar weer een gooi te doen naar het premierschap. Vervolgens schreef Monti vervroegde verkiezingen uit. Monti's mandaat zou lopen tot april, maar mogelijk zijn de verkiezingen al in februari.

Schuldpapier
De aankondiging van Berlusconi's geplande comeback bracht deze week meteen de financiële markten in beweging. Het nieuws deed de rente op Italiaans schuldpapier oplopen.

Beide Italianen zijn waarschijnlijk vandaag in Brussel om de gemoederen te doen bedaren. De onvoorspelbare Berlusconi zegt de ene dag de steun aan Monti op en beweert de volgende dag weer ruiterlijk Monti te steunen als die zich zou kandideren voor de verkiezingen. In alle rumoer die dat teweeg brengt, lijkt de pragmatische Monti te proberen de kalmte te bewaren en de zorgen van zijn Europese collega's weg te nemen.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zei vandaag tijdens een persconferentie dat hij Berlusconi heeft gewaarschuwd voorzichtig om te springen met de stabiliteit van Italië. De EC-voorzitter hoopt dat het bezuinigings- en hervormingsbeleid van Monti na de Italiaanse verkiezingen wordt voortgezet. Berlusconi sprak bij aankomst bij de EVP echter niet over het onderonsje met Barosso, meldt persbureau AFP.

Christen-democratische leiders
De EVP, of in het Engels European People's Party, is een verbond waarin veel christen-democratische Europese leiders plaatshebben. De Duitse bondskanselier Merkel maakt deel uit van de club, maar ook EU-president Van Rompuy, EC-voorzitter Barroso en de Spaanse premier Rajoy zijn leden. Vanuit het CDA maakte vandaag Sybrand van Haersma Buma zijn opwachting in Brussel.

De omstreden oud-premier Berlusconi kan op weinig sympathie rekenen in Brussel. De Franse EVP-voorzitter Joseph Daul reageerde kritisch op Berlusconi's aangekondigde comeback. Hij noemde de beslissing 'een grote vergissing'. 'Europa kan zich geen politiek spektakel veroorloven.' CDA-leider Buma zei vandaag in Brussel dat de Italiaan uit de EVP moet worden gezet. 'Berlusconi moet niet de kans krijgen Italië weer te gronde te richten. Ik denk ook niet dat anderen daarop zitten te wachten.'

Saillant: op de Flickrpagina van de EPP staan meerdere foto's van Monti, maar is geen enkel plaatje van Berlusconi te vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden