Wat doen die Russen in Syrië?

Een zandstorm raast over de beschadigde gebouwen in de Damascus, Syrië. Beeld reuters
Een zandstorm raast over de beschadigde gebouwen in de Damascus, Syrië.Beeld reuters

Rusland stuurt steeds meer troepen en wapentuig naar Syrië. Dat suggereren althans recente beelden van Russische marineschepen die met militair materieel aan dek de Bosporus passeren op weg naar Syrië, en de talrijke selfies van Russische militairen op missie in Syrië. Die zijn her en der aan te treffen op Russische sociale media. Of dat ook betekent dat Rusland actief deelneemt aan de strijd in Syrië om te voorkomen dat Moskou's bondgenoot president Bashar al-Assad bezwijkt?

Geert Groot Koerkamp

Harde bewijzen ontbreken en Moskou ontkent, maar de Amerikanen zijn er niet gerust op en hebben bij monde van minister van buitenlandse zaken John Kerry hun bezorgdheid geuit. Kerry waarschuwt zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov dat extra Russische steun aan het Assad-regime "het conflict verder kan doen escaleren".

Dat Rusland wapens levert aan Assad is geen geheim. "Wij geven serieuze steun aan Syrië in de vorm van wapentuig en instructie van militairen", zei de Russische president Poetin vorige week nog in Vladivostok. "Ik kan bevestigen en herhalen dat in Syrië Russische militaire specialisten zijn, die helpen te leren werken met het ontvangen materieel", voegde Marija Zacharova, een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, daar gisteren aan toe.

Directe militaire betrokkenheid
Dat laatste kan een verklaring zijn voor de Russisch-klinkende woorden die te horen zijn in videobeelden van de strijd bij de Syrische havenstad Latakia, die onlangs door de Syrische televisie zijn getoond. In de beelden is een Russisch pantservoertuig te zien van een model dat pas sinds 2013 in productie is. Opmerkelijk is wel dat het voertuig, met een identificatienummer op de zijkant, eruitziet alsof het rechtstreeks van het Russische leger afkomstig is, en dus niet uit de fabriek.

Dat suggereert een mogelijke directe Russische militaire betrokkenheid bij de strijd rond Latakia. Russische bloggers wijzen ook op foto's van onbemande vliegtuigen in het westen van de provincie Idlib, die klaarblijkelijk van Russische makelij zijn en gelanceerd kunnen zijn vanaf een Syrische luchtmachtbasis in Latakia.

In Tartus,op slechts zeventig kilometer ten zuiden van Latakia, beschikt Rusland sinds 1971 over een steunpunt voor de marine, het enige in de Middellandse Zee. Het is niet veel meer dan een pier waar marineschepen kunnen bijtanken op weg naar missies in bijvoorbeeld de Indische Oceaan, maar het strategische belang ervan is evident.

De personele bezetting van het steunpunt was tot voor kort minimaal, maar dat lijkt te zijn veranderd met het naderen van de strijd: de meeste selfies die Russische militairen hebben gepost in de sociale media zijn in of rond Tartus gemaakt. Sommigen zijn volgens Russische bloggers evenwel elders in Syrië genomen, ook in gebieden waar mogelijk wordt gevochten.

Westen is bezorgd
Westerse kopstukken hebben opnieuw bezorgdheid geuit over berichten dat Rusland gevechtstroepen naar Syrië stuurt. Navo-chef Jens Stoltenberg zei gisteren op bezoek in Praag dat de groeiende militaire activiteiten van Rusland in Syrië het vinden van een politieke oplossing alleen bemoeilijken. Hetzelfde zei de Franse minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius. Damascus ontkent net als Moskou dat Russen meevechten met Assads troepen.

Het regime in Syrië is al sinds de tijd van de Sovjet-Unie en het bewind van Assads vader, Hafez al-Assad (1930-2000), zeer nauw verbonden met Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden