Wat doe je nou Nuweira?

Na 155 stukjes heb je besloten ermee op te houden. Daar waar columnisten meestal wachten tot een hoofdredacteur ze naar de uitgang sleept. Nobel is het wel om uit eigen beweging er de brui aan te geven. Maar ik proef een zekere bitterheid in je woorden, gisteren in de Verdieping.

Het is duidelijk dat al die massamoorden, aanslagen en executies die in naam van jouw geloof worden gepleegd, je 'toch een beetje in je schulp hebben doen terugkruipen.' Ik zou het ook niet makkelijk hebben met al die horrorvideo's op Youtube.

Nog eergisteren, terwijl ik over de dood van Barend Servet op de brandstapel schreef, bleek dat een Jordaanse piloot door IS levend is verbrand en dat zijn doodstrijd integraal is gefilmd. 24 minuten!

Voor sommige van jouw geloofsgenoten nog altijd beter dan een spotprent in een nietig blaadje. Soms lijkt het of de islam eeuwen achterloopt op het christendom. De Verlichting, weet je wel? Le siècle des lumières die 1,6 miljard gelovigen nog moeten ontdekken.

Maar jammer vind ik je vertrek wel, en niet alleen omdat ik een van je trouwste lezers was. Maar ook omdat we in deze tijd mensen nodig hebben die van binnenuit de chaos voor ons duiden waaraan hun religie ten prooi is gevallen. Ook al zijn die duidingen soms ontoereikend en bezijden de waarheid, ze kunnen ons veel vertellen over het onvermogen van gelovigen om eerlijk naar hun religieuze doctrine te kijken.

Aan je oprechtheid en liefdevolle omgang met je geloof heb ik nooit getwijfeld. Ook al heb je nooit een debat met mij willen voeren, ondanks vele verzoeken, over het gewelddadige karakter van je profeet.

Jammer vind ik wel dat je tot het laatst, zoals gisteren, je bril niet hebt willen afzetten. Want die bril van je leek soms van beton. Bijvoorbeeld wanneer je de jihadisten als 'achtergestelde' slachtoffers van een 'oude klassenstrijd in een nieuwe gedaante' voorstelt.

Ach, Nuweira, in die steeds omvangrijkere groep fanatici zitten niet alleen kansloze hangjongeren en crimineeltjes, maar ook goedopgeleide jongens en meisjes, getrouwde stellen met een baan, vrome studenten uit Tunesië en Saoedi-Arabië, bekeerde Jean-Claudes en Williams uit goede Parijse en Londonse buurten. En dan zeg je in dat interview dat 'Europese landen niet de bakens zijn van gelijke kansen waar ze zich voor houden'.

Ja, voorlopig kan een moslim het niet verder schoppen dan tot minister, topacteur of topjournalist in Frankrijk, cabaretier, Kamerlid, staatssecretaris of Rotterdamse burgemeester in Nederland, enzovoort.

En dat voor een uitheemse groep die genereuze toegang tot Europa kreeg, ondanks een gedeelde geschiedenis vol bloedige invasies en bezettingen, slachtingen en kruistochten, barbaarse rooftochten en kolonisatie die hem tot de natuurlijke erfvijand van het christelijke Westen had gemaakt.

Nuweira, ik ga je missen. Ik hield ook een beetje van je, want ik weet zeker dat je op een dag erachter zult komen dat zonder islam er geen jihadisme zou zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden