Wat deed Frauke Petry in Rusland? En wie betaalde de reis?

Frauke Petry Beeld EPA

Waarom vloog Frauke Petry, toenmalig partijleider en fractievoorzitter van de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) in de deelstaat Saksen, eind februari 2017 in een door Rusland betaalde privéjet naar Moskou? 

Dat deed ze samen met Marcus Pretzell, die voor de AfD in het europarlement zat en enkele maanden later AfD-fractievoorzitter in Noordrijn-Westfalen werd. Beiden hebben de partij inmiddels verlaten. Ook Julian Flask vloog mee, landelijk bestuurslid van de AfD.

Pretzell en Flask vertelden dat aan de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kosten van de trip: 25 duizend euro, betaald vanuit Russische zijde, aldus Pretzell en Flask. De drie kwamen op uitnodiging van het Moskouse stadsbestuur en troffen naast regionale politici ook leden van de Russische regering. Wie precies betaalde, is onbekend.

Illegaal

De AfD staat bekend om haar pro-Russische houding, bijvoorbeeld als het om sancties gaat vanwege de Krim-annexatie, of over de houding tegenover Poetin. Al eerder reisden AfD-prominenten (onder wie de huidige landelijke fractievoorzitter Alexander Gauland en, alweer, Marcus Pretzell) naar Rusland om daar politici te ontmoeten.

De reis van vorig jaar kan de partij lelijk opbreken. De door Rusland gecharterde vlucht geldt mogelijk als een illegale partijdonatie uit het buitenland. De Afd-politici hebben de reis niet gemeld bij hun parlementen of bij het partijbestuur. Dat had wel gemoeten als ze in hun hoedanigheid als partijleden daarheen reisden. Volgens Pretzell reisden ze niet in opdracht van de partij.

Parlementslid Omid Nouripour (Groenen), lid van de parlementaire commissie buitenlandse zaken, zegt dat het bekend is dat Rusland rechtspopulisten in heel Europa ondersteunt. Dat zo'n connectie nu ook met de AfD kan worden aangetoond, noemde hij 'fataal en schokkend'. "Daarmee is de AfD de lange arm van Poetin in het Duitse parlement."

Lees ook:

Een onthullende galerij van AfD-kandidaten voor het Duitse parlement

Wie zijn de politici die zich hebben aangesloten bij Alternative für Deutschland? Columnist Stevo Akkerman zet er een paar op een rij.

De AfD stormt de Bondsdag binnen

'Duitsland, pas op!', kopte weekblad Die Zeit eind vorig jaar. Voor het eerst in de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland treedt met de AfD een partij in de Bondsdag aan die als uitgesproken rechtsradicaal te boek staat.

Duitse anti-immigratiepartij vanuit Syrië: Het is hier veilig

Duitse volksvertegenwoordigers die op de foto staan met de grootmoefti van Damascus: Politici van de Duitse AfD trekken rond in Syrië om te bewijzen dat vluchtelingen terug naar huis kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden