Coronavirus

Wat de Zuid-Koreaanse coronacijfers zeggen over Italië

Hulpverleners in het noorden van Italië dragen de kist weg met het lichaam van een vrouw die overleed aan Covid. Beeld AP

Geen land voert zoveel testen op corona uit als Zuid-Korea. Daardoor hebben de Koreanen goed zicht op hoe het virus zich gedraagt. De uitkomsten lijken niet gunstig voor Europa, en met name voor Italië.

China heeft zowel de meeste ervaring met het coronavirus als de meeste patiënten. Toch kijken internationale deskundigen met meer interesse naar Zuid-Korea. De gezondheidsdienst van dat land geeft meer inzicht in de verzamelde gegevens dan China. Daarnaast heeft het een omvangrijk testprogramma opgebouwd dat inzage geeft in hoe gevaarlijk het virus is.

Om het gevaar vast te stellen, ­kijken virologen vooral naar het sterftepercentage. In China lag dat lange tijd rond de 3,8 procent. Dat is te hoog, de werkelijke sterftekans ligt waarschijnlijk lager, zeiden virologen al. Wat wel een realistische inschatting is, bleef onbekend, vooral omdat het maar de vraag was welke cijfers China wel en niet openbaar maakte. Daarbij voerden de Chinezen niet genoeg ­testen uit om een beeld te krijgen van het werkelijke aantal besmettingen. Dan Zuid-Korea. Het virus arriveerde er op 20 januari door mee te liften met een 35-jarige Chinese vrouw uit Wuhan. De geboorteplek van Sars-Cov-19, zoals het virus officieel heet, telt nog altijd veruit de meeste besmettingen, maar heeft de eerste plaats als het gaat om nieuwe gevallen afgestaan. Die plek is voor Zuid-Korea. Dinsdag kwamen er ruim 850 nieuwe patiënten bij terwijl China bleef steken op 126 nieuwe besmettingen. Iran piekt eveneens, met ruim 830 besmettingen, maar de ontwikkelingen daar zeggen weinig over wat Europa kan verwachten omdat de cijfers onbetrouwbaar zijn.

Tienduizend testen

Voor betrouwbare cijfers is het belangrijk dat er voldoende wordt getest. Zuid-Korea voert elke dag zo’n tienduizend testen uit en probeert dat aantal te verdubbelen. In totaal zijn er 110.000 testen uitgevoerd, oftewel: 2138 per miljoen inwoners. De nummer twee op deze lijst is Italië met 386 testen per miljoen inwoners.

Omdat Zuid-Korea het meest test, weet het beter dan andere landen hoeveel zieken er zijn en hoeveel ­personen aan de ziekte overlijden. In totaal zijn er 34 zieke Zuid-Koreanen overleden op bijna 5200 besmettingen, wat neerkomt op een gemiddelde sterftekans van 0,6 procent. Voor ­70-jarigen is dat 4 procent en voor patiënten van 80 jaar en ouder 5,4 procent.

De risico’s in Italië zijn aanzienlijk hoger. Daar overleden tot nu toe 79 personen op ruim 2500 besmettingen. De gemiddelde sterftekans is 3,1 procent, ruim vijf maal zo hoog als in Zuid-Korea. Zijn Italianen zoveel zwakker dan Koreanen?

Veel meer besmettingen 

Een logischere verklaring voor het verschil is dat in Italië veel meer inwoners rondlopen met het virus dan bekend is. Als Italië eenzelfde sterftekans heeft als Zuid-Korea, moeten er eigenlijk vijf keer zoveel patiënten in het land rondlopen. “Ik denk inderdaad dat het aantal besmettingen in Italië vele malen ­hoger ligt dan de officiële cijfers, en zelfs hoger ligt dan het aantal in Zuid-Korea”, laat kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het Universitair Medisch Centrum Utrecht weten. “Als we uitgaan van een vergelijkbare sterfte in beide landen van 0,6 procent, en dat Zuid Korea vrijwel alle aanwezige infecties in dat land heeft geïdentificeerd, wat ik onwaarschijnlijk acht, dan zou Italië op basis van het aantal sterftes ruim 10.000 coronavirusgevallen hebben, tegen 2036 in de officiële cijfers.”

Bruijning denkt dat zelfs de Zuid-Koreanen niet alle besmettingen hebben ontdekt en dat ook daar sprake is van onderrapportage. Bijvoorbeeld omdat de testen niet 100 procent zekerheid bieden en milde infecties gemist kunnen worden. Daardoor is het volgens Bruijning aannemelijk dat het sterftecijfer lager is dan 0,6 procent. Goed nieuws, want minder gevaar, maar dit betekent wel nog meer besmettingen in Italië.

“Verder is het hoge aantal geëxporteerde gevallen vanuit Italië naar andere landen opvallend”, zegt Bruijning. “Ook dat suggereert dat de onderliggende uitbraak aldaar zeer groot is.”

Lees ook:

Meer dan de helft van alle besmette Zuid-Koreanen is lid van deze obscure kerk

Zuid-Korea heeft ‘de oorlog verklaard’ aan het nieuwe coronavirus. Vooral veel leden van een obscure kerk zijn besmet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden