Wat de wonderlijke cijfers over de Ierse economie verhullen

De Amerikaanse farmaceut Pfizer wilde ook naar Ierland. President Obama stak daar een stokje voor. Beeld epa
De Amerikaanse farmaceut Pfizer wilde ook naar Ierland. President Obama stak daar een stokje voor.Beeld epa

Het groeipercentage in Ierland is zo hoog, dat economen er een beetje lacherig over doen. De rekenmeesters van het Ierse CBS vertelden deze week dat de Ierse economie vorig jaar met 26,3 procent is gegroeid. Dat zijn cijfers waar zelfs China van zou opkijken. Welk wonder voltrekt zich in de republiek?

"Ik denk dat de cijfers laten zien dat de Ierse economie blijft groeien", zei een trotse minister van financiën Michael Noonan met gevoel voor understatement. Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand dan een Iers economisch wonder. Een economie kan groeien door meer binnenlandse consumptie, een hogere productiviteit, meer mensen die aan het werk zijn of een stijgende export. Het kan ook door bedrijven te lokken met lage belastingtarieven.

Dat laatste is volgens persbureau Bloomberg de verklaring voor de onwaarachtige cijfers. Vorig jaar lieten grote farmaceutische concerns zich overnemen door kleine Ierse bedrijven. Een omgekeerde overname heet dat. Een deel van de wereldwijde inkomsten van deze bedrijven wordt opgeteld bij het nationaal inkomen van Ierland. Nu is de Ierse economie klein, dus zodra een aantal grote bedrijven zich op papier in Dublin vestigt, schiet het Bruto Binnenlands Product (BBP) omhoog. Zo kwamen de farmaceutische reuzen Perrigo en Jazz Pharmaceuticals vorig jaar naar Ierland, samen goed voor omzet van vijf miljard euro.

Bloomberg-columnist Leonid Bershidsky denkt dat er nog iets speelt. Tot 2014 konden bedrijven via Ierland een deel van hun winsten wegsluizen naar de echte palmboomparadijzen. Meestal ging het om inkomsten uit patenten en royalties. Sinds vorig jaar mag dat niet meer, waardoor de inkomsten die voorheen richting Britse Maagdeneilanden vlogen nu in Ierland zelf worden belast.

Door het hogere BBP stijgt Ierland op de lijst met welvarende landen. Toch was dat niet de reden waarom de Ierse minister van financiën zo gelukkig keek toen hij over de groeicijfers sprak. De Europese statistici meten de hoogte van de staatsschuld af aan het de omvang van de economie. Door het hogere BBP, daalt de schuld van 93 procent naar 79 procent van het BBP. En dat betekent weer lagere rente als Ierland geld wil lenen.

Daar staat tegenover dat de Europese Commissie meer geld wil van Ierland. Juncker en zijn commissarissen kijken bij de Europese afdrachten namelijk naar de omvang van een economie.

Tegenover die extra afdrachten staat nauwelijks groei van de werkgelegenheid, inkomens en welvaart. Het groeicijfer van 26,3 procent laat dus vooral zien dat het internationaal breed gebruikte BBP niets zegt over de ontwikkeling van een land. Dat wringt, omdat beleidsmakers het cijfer wel gebruiken om hun (bezuiniging-)maatregelen te verantwoorden en hun succes te meten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden