Wat de minister niet kan, doet de advocaat: duidelijkheid geven

door Bart Zuidervaart

Een uitzetstop is pas het begin voor de Syrische familie Khano. Nu nog een generaal pardon en het liefst terug naar het asielzoekerscentrum.

De Tweede Kamer mag genoegen nemen met de handreiking van het kabinet, vreemdelingenadvocaten en ex-asielzoekers blijven met vragen zitten. Wanneer stuit een uitzetting op humanitaire bezwaren?

De 21-jarige Dani Khano wist daarom ook niet of hij na het Kamerdebat van donderdag mocht juichen. „We snapten het niet. Op Teletekst stond dat de uitzetting van ’groep van 26.000’ werd opgeschort, maar de minister was zó onduidelijk. Waarom werd dat niet helder uitgelegd?”

Een telefoontje naar de advocaat bood uitkomst. Jullie vallen onder de bewuste groep, antwoordde Bart Toemen.

De familie doet mee aan Project Terugkeer en heeft het hele traject doorlopen. Het heeft pogingen gewaagd zelfstandig terug te keren, acht weken in het Vertrekcentrum gezeten en uiteindelijk zes maanden in de gevangenis. Maar terugkeer bleek niet mogelijk; Syrië weigert haar onderdanen terug te nemen.

Er is twijfel of ook vader ’veilig’ is. Michael Khano (50) vroeg in mei 2001 asiel aan, toen de nieuwe vreemdelingenwet net één maand van kracht was. De rest van de familie deed dat eerder, dus onder de oude wet.

Maar Dani bezweert dat ook zijn vader onder Project Terugkeer valt, waar officieel alleen ’oudewetters’ aan meedoen. „De IND heeft het ons zelf verteld”, zegt Dani.

Nu is het wachten op de nieuwe regering. Advocaat Toemen probeert ze in die tussentijd naar een regulier opvangcentrum te krijgen. „Maandag gaat de fax richting de IND”, zegt hij.

Duizenden uitgeprocedeerden verblijven momenteel in gemeentelijke noodopvangen, op straat, of, zoals de familie Khano, bij mensen thuis. „In een asielzoekerscentrum hebben mensen recht op leefgeld en zijn ze weer verzekerd. Dat is vrij essentieel”, vertelt Toemen. Verhuizen naar de opvang is het beste voor iedereen, weet ook Dani.

„De familie Grevers, die ons opvangt, is fantastisch voor ons. We zijn een groot gezin met vier kinderen, en we mogen hier blijven totdat we een vergunning hebben. Maar de situatie moet ook heel zwaar zijn voor hen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden