'Wat de FNV nu wil opzetten, doen wij al'

Voorzitter Rendert Algra:
Voorzitter Rendert Algra: "Het verbaast mij dat CNV de deur wel wagenwijd openzet." FOTO © JORGEN CARIS

"Wij zijn on speaking terms met alle bonden", zegt Rendert Algra, voorzitter van De Unie. Maar de uitnodiging om zich aan te sluiten bij De Nieuwe Vakbeweging, het verband van bonden dat de FNV gaat vervangen, legt hij vriendelijk doch beslist naast zich neer. "Dat het CNV de deur wel wagenwijd openzet, heeft me verbaasd."

Menig CNV-bond, meent Algra, schurkt meer aan tegen de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP), waar zijn Unie deel van uitmaakt. Zijn leden hechten aan consensus, zien liever dat er 'uitentreure wordt gepraat' en 'herkennen zich niet zo in sjaaltjes en petjes'. "Misschien heeft CNV-voorzitter Smit vooroverleg gehad, maar ik vind het vrij vergaand dat hij zegt dat de tijd rijp is en zich nadrukkelijk aanbiedt om mee te denken over een eenheidsvakcentrale, met de bedoeling zich daarbij aan te sluiten. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat in eigen gelederen gaat oppakken."

Op zo'n vrijbrief om De Unie op te slokken hoeft De Nieuwe Vakbeweging niet te rekenen, zegt Algra. De omslag die de FNV aankondigt, is welbeschouwd de 'Unie-slag'; zijn bond hééft al een zeer fijnmazige structuur en bindt zijn leden door ze te vangen in herkenbare verbanden, zoals ook de FNV wil.

Zo hebben de verschillende beroepsgroepen op Schiphol - van verlader tot vlieger - ieder een eigen vereniging, maar delen ze een kantoor (hotspot, noemt De Unie dat). Samen vormen ze het platform Schiphol. "We hebben daar flink geïnvesteerd in de vrijdagmiddagborrel. Daar komen zo'n 100 tot 150 man op af, soms voor een themabijeenkomst, soms voor een gezellig samenzijn waar ze eens wat vrijer over het werk kunnen praten. Dat maakt meer enthousiasme los dan een vergadering, die wordt gehouden omdat 'ie nou eenmaal een jaar geleden is ingepland'."

Onder bankmedewerkers heeft De Unie een netwerk van bovenmodale verdieners. Defensie- en politiepersoneel wil De Unie samenbrengen met beveiligers in een nieuw themaplatform veiligheid. Die platforms hebben wat Algra betreft de toekomst. Misschien kunnen die de leden wel beter vertegenwoordigen op MHP-niveau dan de bondsvoorzitters die dat nu doen, meent hij.

Een vraag waarop De Nieuwe Vakbeweging nog geen antwoord heeft, is hoe je de geluiden uit al die kleine clubjes trechtert tot een helder standpunt dat indruk maakt op werkgevers en kabinet. Volgens Algra is vertrouwen de sleutel. "Onderhandelaars moeten niet voor elk wissewasje terug naar het bestuur. Vertrouwen is de basis. Je geeft elkaar vrijheid. Over en weer. Als ik het niet eens ben met een MHP-besluit, staat het mij vrij om ons Unie-geluid te laten horen. Zie het pensioenakkoord. De MHP-bonden waren in meerderheid voor, wij zeiden 'nee, tenzij'. Het traditionele conflictmodel van de FNV is dan: hakken in het zand of heel snel weglopen. Wij blijven tegen, maar zorgen er wel voor dat we blijven meepraten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden