Wat de bevolking vindt

Dat de koningin naar Oostenrijk gaat is typisch Beatrix. Zo kennen we haar. Zo laat zij weer eens zien hoe zij het wil, en hoe zij zich voelt: boven elk volks gekrakeel verheven.

De honden van de pers blaffen, maar haar karavaan trekt verder. Beteuterd zijn de achterblijvers die hoopten haar voor hun karretje te spannen: we betalen haar hoeden en haar hofhouding, maar ze luistert niet eens! Kok die haar het populistische standpunt mede moest delen, dat hij zelf ook aanhangt, kreeg natuurlijk nul op het rekest en redt z'n gezicht door iets te verzinnen van 'privé-aangelegenheid'.

Het is een komisch koppel, die twee die wij onderhouden voor de lintjesknipperij. Beatrix is niet te regisseren zo eigenwijs, en Claus loopt van alles te ontregelen met z'n geestige optredens tegenwoordig. Wat boffen wij toch met zo'n origineel stel op de troon. Ik zou ze niet willen ruilen voor de suffe echtpaartjes die de buren hebben te mainteneren. En Beatrix heeft gelijk dat ze lekker gaat Schilaufen, en haar oren niet laat hangen naar een volksmond, die nu eens hierover verbolgen en het volgende moment daarover klaagt. Dan kan ze aan de gang blijven namelijk. De woordvoerders van het volk, politici en mediamedewerkers, blijken hopeloos het in- en overzicht van historici te ontberen. Want de vraag die Henk Boom zich gisteren aan het eind van zijn artikel over de rassenrellen in het Spaanse El Ejido stelde: ,,vinden Haiders ideeën ook aftrek in Spanje?'' is een retorische, die geldt voor alle Europese landen.

Het zijn alleen niet Haiders ideeen, Haider verwoordt ze slechts aantrekkelijk voor een groeiende groep kiezers. In Nederland lukte het nog niet een smakelijk tiep te vinden, maar zodra er hier een frisse verse Van Mierlo opstaat, in plaats van engerds als Glimmerveen, Janmaat en nu weer Wim Beaux, om de mening van het volk te geven, dan hebben wij ook zo'n partij.

De politici die elkaar nu verdringen om vooraan in de rij te schreeuwen hoe verderfelijk Oostenrijk is (in de actueelste remake van de aloude show van 'Hoera, ik ben goed want zij zijn fout') vertegenwoordigen hun kiezers allang niet meer.

Want wat de bevolking vindt van het grenzeloos importeren van onverstaanbare massa's met volstrekt andere normen is ruimschoots in cijfers bekend: het gros ziet dat niet meer zitten. Helaas uit ervaringsoordeel. De kruik van de immigratie is zolang te water gegaan tot hij is gebarsten. Het is er hier, sinds de import begon, niet leuker op geworden. Ook die cijfers worden geregeld gepubliceerd. Zo stond er maandag nog een statistiekje in Trouw over onze gevangenisbevolking: de helft is allochtoon, al jaren. Maar commentaren blijven problemen consequent verdoezelen en verdraaien: niet de import uit wrede onbeschaafde culturen is het probleem, nee, wij zijn schuldig. Alle belanghebbenden baggeren rond in een brij van emoties, en brallen dus maar wat in de media. Terwijl het onderwerp zich juist bij uitstek leent voor nuchtere behandeling, met zakelijke argumenten. De reden van immigratie is immers puur zakelijk, te weten op materialisme gefundeerd. Ondernemingen die gastarbeiders binnenhaalden verdienden daaraan, en de arme buitenlanders hadden/hebben onze valuta nodig voor hebbedingetjes die in hun eigen land onbereikbaar zijn. De voors en tegens zouden zo mooi in harde cijfers uitgeteld kunnen worden.

Het is dus een uitstekend idee van Paul Scheffer om te pleiten voor een parlementair onderzoek naar immigratie- en integratiebeleid. Immense maatschappelijke problemen zijn al jaren gerelateerd aan domme ad hoc-beslissingen, aan onder het tapijt vegen, aan lafheid. En aan zeer troebele emoties. Niet zozeer van de autochtone bevolking die altijd de schuld krijgt, zeker zoveel van allochtone zijde, en speciaal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden