'Wat Cruijff doet, is ongehoord'

null Beeld ANP
Beeld ANP

President Visser van het gerechtshof in Amsterdam hoorde vandaag zo'n 3 uur de advocaten van de strijdende partijen bij Ajax aan en boog vervolgens zijn hoofd naar de microfoon. 'Waar gaat dit hoger beroep eigenlijk over', vroeg hij zich af.

Natuurlijk snapte de president dat de nv Ajax en 4 commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer zo snel mogelijk Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als directeuren willen vastleggen. Het was hem uiteraard ook niet ontgaan dat Johan Cruijff en zijn volgelingen een kort geding tegen de voorgenomen aanstellingen hadden aangespannen.

De voorzieningenrechter wilde vorige maand in Haarlem al geen oordeel vellen in de voortdurende machtsstrijd bij Ajax. Hij schortte de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom op en wilde dat de aandeelhouders van de Amsterdamse club eerst maar eens bepalen of ze nog vertrouwen hebben in de huidige raad van commissarissen. De nv Ajax en vier commissarissen tekenden hoger beroep aan tegen de uitspraak.

'En als ik het goed begrijp komen de aandeelhouders nu op 10 februari voor een bijzondere vergadering bijeen', vervolgde de president van het gerechtshof. 'Agendapunt 2 van de vergadering is de mogelijke benoeming van Van Gaal en Sturkenboom. En bij agendapunt 3 kunnen de aandeelhouders het vertrouwen in de raad van commissarissen opzeggen. En wat gebeurt er dan?'

Het gerechtshof beloofde op 7 februari uitspraak te doen. In een poging de mening van de rechters te beïnvloeden wees Peter Wakkie, advocaat van Ajax, nog maar eens op de enorme gevolgen van het wegsturen van de raad van commissarissen. 'Dat kan de club tientallen miljoenen euro's kosten', zei hij zonder dat te willen toelichten. Henri van der Aat, commercieel directeur, benadrukte dat hij snakt naar een voltallige directie. 'Dat heeft Ajax nodig'', zei hij.

Advocaat Wakkie zette de niet aanwezige Cruijff neer als een alleenheerser. 'Cruijff moet zijn zin hebben. Als een soort Abramovitsj bij Chelsea. Dat kan niet in de huidige structuur', zei hij. 'Hij wil niet met Van Gaal praten en bezoekt zelden vergaderingen. Hij valt andere commissarissen in een wekelijkse column aan. Ongehoord.'

De verdediging van Cruijff twijfelde vooral aan de geloofwaardigheid van Van Gaal. 'Hij zegt eerst dat hij nooit meer terug wil bij Ajax en zeker niet als Cruijff er nog zit. En nu laat hij zich achter de rug van Cruijff om binnenhalen', zei advocaat Frank Kroes, die benadrukte dat de meeste leden, supporters en aandeelhouders van Ajax de visie van de legendarische nummer 14 onvoorwaardelijk steunen.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden