Wat brengt pensioenakkoord voor ondergeschoven kindje zzp'er?

null Beeld anp
Beeld anp

Het pensioenakkoord is net rond, maar wat verandert er voor de zzp'er? Dit ondergeschoven kindje van werkend Nederland krijgt, als het aan zelfstandigenorganisatie Stichting ZZP Nederland ligt, eindelijk een op maat gemaakte pensioenregeling.

De ministers en staatssecretarissen waren er niet van afhankelijk. Sterker: de laatste details van de zzp-pensioenregeling worden pas over een aantal weken geregeld. Maar, verzekert voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland, dat de regeling er komt is van groot belang.

Meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel heeft geen pensioen opgebouwd. En dat heeft drie redenen, legt Post uit. "Zzp'ers mogen zich niet aansluiten bij een regulier pensioenfonds, omdat ze geen werknemer zijn. Ze zijn daardoor aangewezen op dure producten van particuliere verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast geeft een deel van de startende ondernemers zijn geld liever uit aan andere zaken. Ik begin net en kan mijn geld nu wel ergens anders voor gebruiken, denken ze dan. Pensioen opbouwen is immers toch niet verplicht en kan later wel. Tot slot speelt mee dat veel zzp'ers geen vertrouwen hebben in die particuliere pensioenregelingen. Ze hebben in het verleden vaak te maken gehad met woekerpolissen."

Om te voorkomen dat deze kwetsbare groep ondernemers op haar oude dag met lege handen komt te staan, stelde Post met een aantal andere zelfstandigenorganisaties een regeling samen die pensioenopbouw vergemakkelijkt. Hun plan werd enkele maanden geleden ingediend bij verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van sociale zaken. Het is nu wachten op goedkeuring van Klijnsma.

Maar wat houdt de regeling precies in? Dat is moeilijk in een paar zinnen te vatten, zegt Post. Maar een aantal speerpunten kan hij alvast weggeven:

· De pensioenregeling is niet verplicht. Zzp'ers zijn ondernemers, die willen niet gebonden worden. Ze willen de mogelijkheid hebben om het niet te doen, legt Post uit.

· Ondernemers kunnen flexibel inleggen. Er is dus geen sprake van een premie. Dat is omdat het voor zzp'ers onduidelijk is wat ze aan het eind van het jaar overhouden. De ene keer is dat 2000 euro en de andere keer is dat helemaal niets.

· Ook de pensioenuitkering is flexibel. Zo kunnen leden al op hun zestigste met pensioen, maar een pensioenleeftijd van zeventig jaar is ook goed mogelijk. Maar, maant Post, de uitkering is niet levenslang. "Mensen worden steeds ouder en het is financieel haast niet te bolwerken om een levenslange uitkering te garanderen. Ze kunnen daarom kiezen voor een uitkering van tien, vijftien of twintig jaar." En daarna? Post: "Je kunt ervan uit gaan dat iedere ondernemer gezorgd heeft voor een appeltje voor de dorst. Je verkoopt je bedrijf, hebt een levensverzekering of kunt door lagere kosten op je oude dag prima overleven. En daarbij, mensen leven vaak niet lang genoeg om dertig jaar pensioen te kunnen ontvangen."

· Het pensioen kan worden omgezet in een arbeidsongeschiktheiduitkering. Deze uitkering is voor zzp'ers namelijk ook moeilijk te verkrijgen.

· Het geld blijft van de leden, maar het vermogen wordt collectief beheert in een spaarfonds. Op die manier kan ook een zo hoog mogelijk rendement behaald worden. Dit betekent ook dat bijkomende kosten niet op het individu terechtkomen, maar gedeeld worden.

· Het gespaarde vermogen is ook na het overlijden van de leden eigen bezit. Na hun dood erven de nabestaanden het pensioen. Volgens Post is dit voor zzp'ers een hele geruststelling. "Bij reguliere fondsen gaat het vermogen na het overlijden op in het fonds. De nabestaanden houden er dan niets aan over."

null Beeld anp
Beeld anp

Van uitstel moet geen afstel komen
Als alles goed gaat kunnen geïnteresseerden zich begin volgend jaar al inschrijven voor het fonds. Toch is het niet ondenkbaar dat Post en zijn partners binnenkort weer aan de tekentafel zitten om het plan aan te passen. "We staan erop dat het geld van de leden blijft, maar dat is voor de staatssecretaris een heikel punt. Daar zou het kabinet dus nog over kunnen vallen. Mocht dat het geval zijn, dan zien we af van uitvoering. We gaan zzp'ers niet beloven dat we ze iets beters bieden, terwijl we niet kunnen garanderen dat ze op hun oude dag nog een pensioen hebben."

Klijnsma zou morgen met Post en de andere organisaties om de tafel gaan, maar inmiddels zijn de geplande onderhandelingen voor de tweede keer uitgesteld. De reden van afzegging is steeds onduidelijk en dat schiet Post in het verkeerde keelgat. "Het plan lag in september al klaar. We zouden toen direct gaan onderhandelen. Dat werd oktober, daarna december en inmiddels is het verschoven naar januari. Dit is niet in het belang van de zzp'er. Het duurt op deze manier wel erg lang. Vooral omdat Kamerleden al in het voorjaar hebben aangedrongen op een dergelijke regeling."

Mocht Klijnsma uiteindelijk wel akkoord gaan met het huidige plan, dan starten begin volgend jaar al de voorbereidingen. Eerst start de organisatie in samenwerking met het ministerie van sociale zaken met een grootschalige campagne om zzp'ers bewust te maken van het belang van pensioensopbouw. Daarna wordt er gezocht naar een grote uitvoerder. De verwachting is dat het pensioenfonds na de zomer van 2014 gereed is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden