Taal

Wat blank is, wordt gewit

null Beeld anp
Beeld anp

De taalcommissie van de NOS heeft geadviseerd om in nieuwsberichten blank te vervangen door wit. 

Niet in alle gevallen: kelders zullen ook in de toekomst bij overstromingen blank staan, dichters blijven blanke verzen (rijmloze versregels) schrijven, en vechten en vrijen blijven ze bij de NOS vast ook wel met de blanke sabel doen. Het gaat de NOS om de kleurnaam blank, die in sommige contexten verwisselbaar is met wit. In blanke lak en blanke vrouw betekent blank 'bleek' of 'licht van kleur', net als wit in witte wijn en witte man.

Dat is in lijn met de etymologie van blank, dat sinds de 13de eeuw in het Nederlands in gebruik is en vooral na de Middeleeuwen courant werd. Van oorsprong is blank, dat etymologisch verband houdt met het werkwoord blaken (schitteren), een Germaans woord voor 'met een lichte kleur' en 'blinkend'. Het Latijn en veel Romaanse talen hebben woorden als blancus, blanc en blanco uit het Germaans overgenomen.

Weinig woorden aan vuil

Blanke lak zal wel blanke lak blijven, maar als het om huidskleur gaat, verdient wit volgens de NOS de voorkeur, omdat, zo staat op de website, 'blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie heeft'. Na alle publicaties over 'blanke' of zo u wilt 'witte schuld' van de afgelopen tijd is dat maar de vraag, maar soit.

Het risico van nadrukkelijke taalpolitiek is polarisatie. Dat kan contraproductief zijn. Wil je een woord kwijt, dan werkt het misschien wel het best het eerst wat minder en vervolgens helemaal niet meer te gebruiken, zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken.

In onze taalrubriek worden grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees de eerdere afleveringen op trouw.nl/taal. Tips? Mail tdb@taalbank.

Lees ook het artikel dat de Ombudsman van Trouw vorig jaar schreef over het gebruik van blank en wit in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden