Wat betekent het NAVO-verzoek voor Nederland?

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag over de ruzie in het kabinet over het NAVO-verzoek aan Nederland. Aan dat verzoek hangt meer vast dan letterlijk in de brief van NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen staat: vijf- tot zevenhonderd militairen. Nederland wil namelijk altijd in enige mate zorgen voor eigen bescherming.

ANP

Rasmussen heeft premier Jan Peter Balkenende op 4 februari gevraagd om trainers en een provinciaal reconstructieteam (PRT) in de provincie Uruzgan aan te houden tot augustus 2011. Dat is een jaar langer dan gepland. Ook de F-16-gevechtsvliegtuigen, die vanuit Kandahar opereren, zouden moeten blijven.

In een PRT zitten ongeveer honderd personen die zich volledig richten op wederopbouw. Het Nederlandse PRT wordt geleid door civiele deskundigen. Gebruikelijk is dat om het PRT een 'beschermende schil' zit van enige honderden militairen, onder wie genisten. Ze zorgen voor beveiliging en sporen op de route de verstopte bommen (IED) op.

Aan het front

Ook de trainers van Afghaanse militairen zitten niet binnen. Ze zijn veelal met de nieuwelingen bezig aan het front waar ze veel gevaar lopen. Beveiliging is dan gewenst.

Rasmussen verzekert in zijn brief dat er een nieuw land is dat de leidende rol in Uruzgan zal overnemen. De trainers en het PRT kunnen wat hem betreft nauw samenwerken met de militairen van dit nieuwe land.

Eigen procedure

Voor Nederland is dat niet genoeg. Ons land kent een eigen procedure die de voorwaarden voor uitzendingen aangeeft. Tot nu toe, met het drama in Srebrenica in Bosnië in het achterhoofd, is het gebruikelijk dat Nederland zorgt voor een zekere mate van zelfbescherming.

De PvdA wil geen militairen meer in Uruzgan, evenals de fractie van de ChristenUnie. Zeker niet als het er zoveel zijn. Hetzelfde probleem doet zich echter voor als er een kleine trainingsmissie elders in het land wordt ontplooid. Dat zouden ook zomaar een paar honderd extra militairen nodig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden