Wat betekent het dat Kim Jong-un nu ook de hoogste militaire rang heeft?

Kim Jong-un met de gewezen commandant der strijdkrachten, Ri Yong-hoiBeeld reuters

Het is een indrukwekkende lijst met titels die Kim Jong-un, de nieuwe leider van Noord-Korea, mag voeren. In de zeven maanden dat hij op het pluche zit, is hij onder andere benoemd tot voorzitter van de Communistische Partij, voorzitter van de Nationale Defensiecommissie en, sinds vandaag, ook tot maarschalk; de hoogste militaire rang binnen de strijdkrachten.

Het enige dat hij nooit kan worden is president, want die titel is, eeuwigdurend, voorbehouden aan zijn grootvader Kim Il Sung, de oprichter van de natie.

De jongste benoeming komt in een week dat er in Noord-Korea toch al veel met mensen en functies wordt geschoven. Twee dagen geleden werd Ri Yong-hoi, de invloedrijke commandant van de strijdkrachten, uit zijn functie ontheven omdat hij gezondheidsklachten zou hebben. Hij is opgevolgd door de relatief onbekende generaal Hyon Yong-chol.

Deze switch was een complete verrassing en de officiële uitleg werd door weinig mensen geloofd. 'We zien hier een overgang van het oude leiderschap dat loyaal was aan de vorige leider, Kim Jong-il, naar een jonge garde', zegt Jasper Kim van de Asia Pasific Global Research Group tegen de BBC.

Vergrootglas
Zoals praktisch altijd het geval is met gebeurtenissen in het extreem gesloten Noord-Korea, kan ook nu alleen maar gespeculeerd worden over de betekenis van deze benoemingen en wordt elke kleine gebeurtenis onder een vergrootglas gelegd. Zo is het analisten opgevallen dat vanmorgen vroeg al werd aangekondigd dat er een belangrijke mededeling zou worden gedaan - iets dat onder Kim Jong-il nooit gebeurde. Dit zou er op kunnen wijzen dat Kim Jong-un een ander imago nastreeft dan zijn vader. 'Kim Jong-un is jonge man (hij is waarschijnlijk eind twintig - red.) die is opgegroeid met het internet en in het buitenland, in Zwitserland heeft gestudeerd', aldus Jasper Kim.

De benoeming zelf wijst er op dat Kim Jong-un zijn greep op het leger verstevigt. Het is een enorm apparaat van 1,2 miljoen militairen, dat onder het regime van zijn vader een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Het is nog te vroeg om te zeggen of Kim Jong-un die politiek zal voortzetten, of dat hij de macht van de strijdkrachten juist wil inperken, maar als maarschalk bevindt hij zich in elk geval in de juiste positie om de richting te bepalen - welke kant op dat ook blijkt te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden