Wat betekenen de kolommen op de volgende pagina’s?

De denominatie is de identiteit van een school. In de kolommen worden de volgende afkortingen gebruikt:

ab= algemeen bijzonder

ant= antroposofisch

ev= evangelisch

ic= interconfessioneel

isl= islamitisch

jd= joods

op= openbaar

pc = protestants-christelijk

ref= gereformeerd of reformatorisch

rk= rooms-katholiek

sw= samenwerkingsschool

Het leerlingenaantal dat wordt weergeven is het aantal van de gehele school. Daarom staat er soms bij verschillende vestigingen of leerwegen hetzelfde cijfer. Het cijfer per leerweg of vestiging is bij ons dan niet bekend.

Dit jaar kijkt Trouw hoe scholen scoren op de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde bij het centraal schriftelijk. De cijfers in de kolommen vwo, havo en vmbo-gt stemmen overeen met lage cijfers (onder de 6), gemiddelde cijfers (tussen 6 en 7) of goede cijfers (boven de 7).

1 = alle drie de vakken onder de 6

2 = twee vakken onder de 6

3 = één vak onder de 6

4 = drie vakken tussen de 6 en 7

5 = één vak boven de 7

6 = twee vakken boven de 7

7 = alle drie de vakken boven de 7

Let op: de cijfers zijn de gemiddelden van de gesláágde leerlingen. De slechte cijfers van gezakte leerlingen zijn er dus al uitgehaald.

Voor de leerwegen vmbo-kader en vmbo-basis hebben we een andere methode gekozen. Aangezien de leerlingen op deze scholen zich vooral richten op de praktijk, leek het ons niet eerlijk om ze af te rekenen op de theoretische kernvakken. Daarom hebben we voor deze leerwegen de gemiddelden van álle eindexamenvakken genomen. De cijfers in de kolommen hebben dezelfde betekenis als bij vwo, havo en vmbo-gt.

Scholen scoren soms slecht, soms juist goed op de kernvakken. Maar scholen met veel achterstandsleerlingen hebben het natuurlijk moeilijker dan een gymnasium in Wassenaar. Daarom kijken we ook naar het niveau van leerlingen bij het binnenkomen van de middelbare school. Als een school slechter of beter dan gemiddeld scoort op de kernvakken, zetten we de verklaring daarvan erachter. Het kan liggen aan de instroom of kwaliteit. Staat er ’instroom’, dan kan de goede of slechte score verklaard worden door de goede of slechte leerlingen. Is de verklaring echter ’kwaliteit’, heeft de goede of slechte score niets met de leerlingenpopulatie te maken. De verklaring moet dan dus gezocht worden in de kwaliteit van de school.

Naast het centraal schriftelijk hangt het al dan niet slagen van een leerling af van het schoolexamen. Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen het schoolexamencijfer en het cijfer op het centraal schriftelijk nogal verschilt. Om dit in kaart te brengen geven we per school het verschil weer tussen die twee. Je kunt zo snel zien welke scholen – al dan niet bewust – hun schoolexamencijfer ophogen om meer leerlingen te laten slagen.

In de kolom ’snelheid’ ziet u hoeveel procent van de leerlingen zonder vertraging van de eerste klas naar het diploma is gegaan. Let op: het gaat hier dus niet om het slagingspercentage van de eindexamenleerlingen. Door de hele ’schoolcarrière’ van de leerlingen te bekijken kunnen scholen het percentage niet kunstmatig omhoog brengen door jongeren een jaar voor het eindexamen te laten zitten. De kolom snelheid wil overigens niet per se iets zeggen over de kwaliteit van een school.

Voor het vmbo ziet u een kolom met de enigszins cryptische naam LWOO. Die afkorting staat voor leerwegondersteunend onderwijs. Het cijfer geeft het percentage lwoo-leerlingen in het eindexamenjaar aan; leerlingen met een taal- of rekenachterstand van tenminste twee jaar die extra begeleiding nodig hebben.

Natuurlijk kan een school een keer een slecht jaar hebben. Daarom hebben we ook gekeken hoe de scholen vanaf 2005 op de kernvakken hebben gescoord. Als een school het slechter of juist beter is gaan doen op de kernvakken, staan er respectievelijk rode of groene pijltjes.

Twee rode pijltjes: gemiddeld een half punt of meer gezakt op de kernvakken.

Eén rood pijltje: een kwart punt gezakt op de kernvakken.

Niets: gelijk gebleven.

Eén groen pijltje: een kwart punt gestegen op de kernvakken.

Twee groene pijltjes: een half punt of meer gestegen op de kernvakken.

gg: geen gegevens.

Voor vmbo-basis zijn deze gegevens helaas niet aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden