Wat bedoelt Allah met die vlekjes?

Vlekjes op de huid van moslims zorgen voor onenigheid op Facebook: die vlekjes zijn het werk van engelen, nee van Satan, nee een gevolg van een eenzijdig dieet tijdens de vastenmaand.

Nog geen week geleden werd Madina Nawal wakker met 'die vlekjes' op haar handpalmen. Zondag brak ze haar teen. Met als gevolg dat de Amsterdamse moslima met haar voet omhoog zit. "Ik kan helemaal niks. Kids niet naar school brengen. Schoonmaken, koken, alles gaat moeilijk."

"Subhan'Allaah", zegt Nawal er bij, als ze het verhaal op Facebook vertelt, 'Geprezen zij Allah'. Die bezwering heeft een reden: ze ziet de vlekjes als onheilsteken. Zo lezen haar geloofsgenoten meer boodschappen in plotselinge huidverkleuringen. Dat ze binnenkort gaan trouwen, bijvoorbeeld.

Om dat soort 'fabeltjes' was het de jonge islamitische prediker Abderrahman Aboe Jouwairiah te doen toen hij vorige week woensdag zijn waarschuwing op Facebook zette. Mogelijk, schreef hij, duiden de vlekjes op een mislukte 'sihr-poging'. 'Sihr' is een soort islamitische variant op voodoo. De remedie die de prediker voorschrijft: smeekbeden.

'Eng', is de meest geplaatste opmerking in de honderden reacties. Soms vergezeld van een emoticon met een lijkbleek gelaat. Maar niet iedereen neemt het verhaal van Aboe Jouwairiah zomaar aan. Kan hij zijn verhaal onderbouwen met de Koran of andere islamitische geschriften? De prediker geeft toe van niet: "Geleerden verschillen hierover van inzicht".

Onder gelovigen is het niet anders. Volgens de een zijn de engelen 's nachts langsgeweest. "die henna bij je hebben proberen te doen". Of: "Satan is naar je toegekomen om met je te trouwen in je slaap." Nee, zegt de ander, "Het is allergie voor wortel of pompoen." Weer een ander verwijst naar het immuunsysteem en de lever en naar een tekst waarin de Profeet hamert op het belang van kennis: "Dat houdt in dat we de wetenschap ook serieus moeten nemen en zelf veel onderzoek moeten doen en niet klakkeloos zeggen dat het sihr is."

Vitaminetekort is ook een veelgehoorde verklaring. Niet voor niets dat we de vlekjes rond ramadan krijgen, zegt Ayoub Nino, als we weinig groenten en fruit eten. Het gaat er bij hem niet in dat de djins, boze geesten, juist in de maand waarin moslims zich op hun barmhartigst gedragen hen besmeuren met oranje vlekken. "Dit klopt pertinent niet." Een ander vindt de nuchtere houding van Nino misleidend. "Het is gewoon satan die zegt: je moet meer vitamine eten, en vooral geen Koran luisteren."

Niet iedereen neemt het onderwerp even zwaar op. Sehli Goumri komt met een heel aardse oplossing voor de vlekjes. "Altijd je handen wassen na wc-gebruik."

Prediker Aboe Jouwairiah wijst hem terecht. "Moge Allah jou vergeven voor je misplaatste grap en jou behoeden van sihr. Pas als je zoiets meemaakt zul je inzien dat jouw reactie een reactie om je voor te schamen is."

Goumri is er niet van onder de indruk. "Amen, maar Allah hoeft mij niet te vergeven voor iets wat niet schadelijk is. Wanneer er geen enkele overlevering is vanuit de Koran en of de Hadith, laat ik het onderwerp voor wat het is en neem ik het niet serieus. Zou het belangrijk zijn geweest, dan had Allah dat aan ons bekendgemaakt."

undefined

De dermatoloog

Op basis van de foto's kan David Njoo niet met zekerheid zeggen waar de vlekjes op wijzen. Njoo is dermatoloog in Amersfoort en initiatiefnemer van de website huidarts.com.

"Ik denk in de richting van twee condities. De eerste is carotenoderma, dat optreedt bij het eten van caroteen. Die stof zit veel in groene, gele en oranje fruit- soorten en groenten: broccoli, wortelen, abrikozen, cantaloupe, papaya."

Een soortgelijke conditie is lycopenaemie, zegt Noo, die optreedt na de inname van lycopene.

"Lycopene is verwant aan caroteen, en vind je in bieten, tomaten en chilibonen."

Tijdens het vasten eten en drinken moslims overdag niet, maar wel na zonsondergang. "Misschien levert dat een relatieve hyperconcentratie op van deze stoffen", zegt Njoo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden