Wat als Wilders verschijnt voor een jury van Arabische komaf ?

film | In '12 Angry Arabs' zit Geert Wilders in het beklaagdenbankje vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Wat als Arabieren een oordeel zouden mogen vellen over de 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders in 2014? Dat is wat de Marokkaans-Nederlandse regisseur Aiman Hassani zich afvraagt in zijn korte film '12 Angry Arabs', die vanaf vandaag gratis is te zien op onder meer YouTube.

Met de veertien minuten durende komedie won Hassani in augustus een prijs op het jaarlijkse '48 Hour Film Project Rotterdam'. Daarin discussieert een twaalfkoppige jury van Arabische komaf over een passende straf voor Wilders. Die heeft in het verhaal niet alleen zijn omstreden uitspraken gedaan, maar ook T-shirts met 'minder minder minder' erop verkocht.

Verdient hij daarvoor levenslang, een taakstraf, of zou hij juist moeten worden vrijgesproken? Tot consensus komt de jury niet. Wel leidt de discussie tot allerlei grappen - over Wilders, maar ook over Arabieren.

"In eerste instantie ging het me om de cast", zegt regisseur Hassani. "Kijkend naar posters van films die meededen aan de Rotterdamse wedstrijd zag ik voornamelijk witte gezichten. Zodoende werd het mijn droom om een verhaal te vertellen met uitsluitend Arabische acteurs. De Nederlandse maatschappij kent een grote diversiteit en de filmindustrie moet een afspiegeling van al die verschillende mensen en hun verhalen zijn, vind ik."

Dat de PVV-leider naar voren kwam als het onderwerp van de film, berust volgens de maker op toeval. "Toen we begonnen aan het script, was Wilders net in het nieuws met een uitspraak over asielzoekerscentra. Het idee ontstond om op een humoristische manier te laten zien dat intolerantie en discriminatie niet thuishoren in onze samenleving."

De titel van de film is geïnspireerd op '12 Angry Men', een Amerikaanse klassieker, met Henry Fonda in de hoofdrol, die in 1958 werd genomineerd voor drie Oscars. Ook het verhaal komt grotendeels overeen. Net als in het origineel, stemmen in '12 Angry Arabs' elf juryleden voor een zware straf voor Wilders. Eén van hen is tegen levenslange opsluiting. Hij denkt dat een taakstraf in een moskee of jeugdcentrum meer effect zal hebben.

Ondanks het thema van de film en het feit dat Hassani aangifte deed na de 'minder Marokkanen'-uitspraken van de PVV-politicus, is '12 Angry Arabs' volgens hem geen anti-Wilders film. "Met de film wil ik Arabieren vermenselijken, laten zien dat wij niet allemaal over één kam te scheren zijn, zoals Wilders doet."

Hoewel de jury geen overeenstemming bereikt, doet de rechter op 9 december wel uitspraak in de zaak-Wilders. "Een belangrijk moment, en een perfecte timing om de film aan iedereen te laten zien."

De regisseur werd aangezet tot het gratis aanbieden van de film door Leonardo DiCaprio, die zijn klimaatfilm 'Before the Flood' onlangs voor nop online beschikbaar stelde. "Ik was al een tijdje in gesprek over het uitzenden van de film met commerciële partijen, en ook met de publieke omroep. Die hadden pas in maart een gaatje om het uit te zenden, terwijl de discussie nu speelt. Met deze komedie hoop ik Arabieren en het stigma dat over hen heerst in een ander daglicht te stellen."

Wat Aiman Hassani zelf hoopt van de uitspraak over een week?

"Niets. Het lot van Wilders wordt niet door mij bepaald, dat laat ik aan de rechter."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden