Wat als we geen God hadden, maar een Godin?

Le Tout Nouveau Testament

Regie: Jaco van Dormael. Met Benoît Poelvoorde, Pili Groyne, Yolande Moreau en Catherine Deneuve.

****

We leven in een wereld vol oorlog en geweld, armoede en eenzaamheid. Het kan niet anders dan dat er een geweldige bullebak achter de knoppen zit. En ziedaar, God bestaat. Hij woont met vrouw en dochter in een appartement in Brussel, van waaruit hij met satanisch genoegen zijn wrede wetten over de wereld uitstort. Hij doet dat veilig, vanachter zijn computer, gehuld in peignoir, niemand die hem iets maakt.

Geweldig zoals de Belgische komiek Benoît Poelvoorde als het opperwezen raast en tiert, en zich in een walm van bier en tabak onaantastbaar waant. Van zijn vrouw en dochter, die hij mishandelt, en die geen kant op kunnen, heeft hij niets te vrezen. Denkt hij.

Maar in elke dictatuur breekt uiteindelijk een opstand uit, hier in gang gezet door de 10-jarige Ea die de computer van haar vader hackt, en het grootste geheim van God openbaar maakt: de sterfdata van alle mensen op aarde. Het gevolg is dat Gods invloed verschrompelt, want met de sterfdatum in het achterhoofd gaan mensen hun leven opeens anders inrichten.

Ea ontsnapt uiteindelijk via de wasmachine, waarachter een lange gang naar Brussel schuilt, een scène die herinnert aan het al even fantastische 'Being John Malkovich' van Spike Jonze. Samen met een clochard, die het Gloednieuwe Testament uit de titel schrijft, gaat Ea op zoek naar zes aanvullende apostelen die haar kunnen helpen de wereld mooier te maken.

Zo speelt Catherine Deneuve de vrouw die zich bevrijdt uit een liefdeloos huwelijk, en in bed stapt met een gorilla. Liefde is grenzeloos in Jaco van Dormaels komedie die in de tweede helft helaas aan kracht inboet. De zoektocht naar de apostelen, die een soort bijfiguren blijven, is slomer en sentimenteler, alsof de regisseur hier zijn komische timing kwijtraakt.

Boeiend blijft wel de vraag die Van Dormael tussen alle strapatsen ontvouwt. Wat als we geen God hadden, maar een Godin? En wat als niet Gods zoon JC (in de film een beeld op het dressoir) maar zijn dochter het voor het zeggen had? Iets wat God zelf alleen maar kan beantwoorden met een hartgrondig 'Godverdomme!'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden