Wat als ’Katrina’ Nederland treft en het land onder water loopt?

Wat zou er gebeuren als Nederland wordt getroffen door een orkaan van Katrina-kracht?

door Joop Bouma

Totale chaos. Denkt rampenhoogleraar Eelco Dykstra. Hij schreef een boekje over een fictieve natuurramp die het drama van 1953 overtreft. Hopen maar dat het bij fictie blijft...

Dijken gaan het begeven; half Nederland komt blank te staan onder een paar meter zeewater; duizenden mensen verdrinken; de evacuatie van miljoenen leidt tot een onoplosbare verkeerschaos; water raakt op.

Dykstra is gasthoogleraar International Emergency Management (rampenbestrijding) aan de George Washington Universiteit in Washington. En hij is Amerikaans correspondent van de maandelijkse nieuwsbrief ’Crisisbeheersing’ van het ministerie van binnenlandse zaken. Dit ministerie heeft inmiddels 3000 exemplaren van het boekje besteld, meldt de uitgever. Zowel Dykstra als de uitgever benadrukken dat de tekst voor rekening komt van de auteur.

Het bijzondere is dat Dykstra gebruik heeft gemaakt van de officiële briefings die de Amerikaanse autoriteiten dagelijks opstelden tijdens de Katrina-crisis. De gebeurtenissen in Louisiana zijn naar Rijnmond, Randstad, Veluwe en IJsselmeer vertaald. Compleet met landkaartjes met vluchtroutes en weerfoto’s van een orkaandepressie, zoals we die alleen kennen uit verre, warme oorden. Maar ditmaal zijn de weerkaartjes van ons eigen KNMI en nadert de orkaanpluim de kust van Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden. Beetje eng. Zeker voor hen die woonachtig zijn onder Nieuw Amsterdams Peil.

Dykstra beschrijft beeldend hoe Nederland in totale wanorde raakt als ’Celine’ met kracht 4 tot 5 over de Randstad dendert en tergend lang boven het IJsselmeer hangt.

De autoriteiten zagen zich gesteld voor een onmogelijk taak. Een passage: ,,Alle aanwezigen in de vip-room van het Nationale Crisis Centrum op de vijftiende verdieping van het onaantastbaar geachte gebouw aan de Schedeldoekshaven keken naar elkaar of naar het water dat achter het projectiescherm naar beneden liep. Eerder op de dag had men al moeten overgaan tot evacuatie vanwege de vervaarlijke zwaaiingen van de bovenste helft van het ministerie van binnenlandse zaken. Velen waren toen al misselijk geworden en hadden moeten overgeven. Nadat de ongelofelijke windstoten iets afgezwakt leken, keerde men terug. De uit hun sponningen verbogen en kapotte buitenramen van de Control Room had men toen al provisorisch hersteld. Nu dus binnenstromend water. De misselijkheid was terug.”

Dykstra wil met het boek de lezer aan het denken zetten, zegt hij. ,,Mijn belangrijkste motivatie is dat het nooit voldoende is om crisisbeheersing alleen maar op regeringsniveau te organiseren. Je moet als overheid de bevolking actief betrekken bij dit proces. De burgers moeten het idee hebben dat het ook hún crisisbeheersing is.”

Dykstra ziet zijn boekje als een handreiking naar de Nederlander. ,,Laten we samen nadenken over wat de risico’s zijn.”

Katrina in Nederland. Storm over Europa’, Eelco H. Dykstra, uitg. Banda, Heerenveen/Kollum, 64 blz., 16,50 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden