OpvoedvraagEetprobleem

Wat als je puberdochter erg met (niet) eten bezig is?

Een meisje van 13 zit aan tafel eindeloos met haar vork te prikken. Pubergedrag of toch een eetprobleem?

Vraatzuchtige pubers die als een rupsje-nooit-genoeg de voorraadkast plunderen. Hadden wij dat probleem ook maar, denken de ouders van een dertienjarig meisje. “Onze dochter zit in de tweede klas van de middelbare school. Sinds een tijdje valt ons op dat ze erg met (niet) eten bezig is”, zegt haar moeder. “Ze ontbijt niet of nauwelijks en neemt geen brood mee naar school. Ze eet vegetarisch en bij voorkeur salades. Als we iets anders eten, zit ze eindeloos met haar vork te prikken. Een normale maaltijd gaat er niet in.”

Het meisje zegt dat ze ‘gewoon geen honger’ heeft. “Ze heeft nooit bijzonder veel gegeten”, legt haar moeder uit. “Maar het lijkt of ze steeds minder in plaats van meer gaat eten. We hebben het gevoel dat ze verder goed in haar vel zit. Ze sport en heeft een paar leuke vriendinnen. Ook op school lijkt ze haar draai gevonden te hebben. We hebben haar wel eens gevraagd of ze een eetprobleem heeft, maar dat wuift ze direct weg. Desondanks maken we ons zorgen. Moeten we haar dwingen gewoon te gaan eten? Als er sprake is van een eetprobleem, hoe kaarten we dat dan op een goede manier aan? Ze is trouwens 1.68 meter en weegt ongeveer 38 kilo.” 

Wat vindt ze van dikke kinderen?

Een lastige kwestie, vindt opvoedcoach Tea Adema. “Om af te tasten hoe de relatie van dit meisje met eten is, kunnen de ouders met hun dochter in gesprek en onderzoeken hoe gezond ze denkt over eten, sport, haar zelfbeeld en haar omgang met anderen. Wat vindt ze van dikke kinderen, hoe ziet ze zichzelf, wat vindt ze van snoepen? Welke rol speelt sport in haar leven en wat wil ze dat het haar oplevert? Uit gesprekken met je kind kun je veel informatie halen en als ze denkbeelden heeft over te streng voor zichzelf zijn en zichzelf dingen onthouden, dan zijn er redenen om je zorgen te maken.”

“Om te bepalen of er sprake is van een eetstoornis of eetprobleem, moet je eigenlijk meer weten”, zegt Rozemarijn Vos, GZ-psycholoog bij Accare en hoofdredacteur van 99gram.nl, een website voor jongeren over eten, gewicht en uiterlijk. “Zo wordt een eetstoornis getypeerd door je schuldig voelen over eten, de wens om af te vallen en je niet gelukkig voelen met je lichaam. Ik weet niet in hoeverre dat voor dit meisje geldt. Wel is sprake van ondergewicht en lijkt haar voedingspatroon te beperkt, wat gezondheidsrisico’s geeft.”

Alleen nog een flesje water en een appel

Volgens Vos hoeft er geen sprake te zijn van een eetstoornis. “Veel pubermeiden gaan door een fase van gezond willen eten. Ze lezen over een gezonde leefstijl en opeens nemen al hun vriendinnen in de pauze bij wijze van spreken alleen nog een flesje water en een appel en gaat ze daar ook mee experimenteren. Je kunt als ouders je zorgen met je dochter bespreken en aangeven wat je van haar verwacht en wat goede alternatieven zijn. Als je vegetariër wordt, eet dan bijvoorbeeld vleesvervangers. Bij een drukke, sociale en sportieve leefstijl, zoals dit meisje heeft, is het belangrijk om voldoende en gevarieerd te eten om gezond te blijven.”

Tea Adema raadt aan om de focus weg te halen bij het (niet) eten en het vooral te hebben over hoe ze goed voor zichzelf zorgt, over gezondheid en gezonde voeding, misschien ook over hoe je jezelf kunt blijven in een groep en dat iedereen er mag zijn.

“Wat aandacht krijgt, groeit en iedereen weet dat je een machtsstrijd over eten altijd verliest. Bovendien zijn deze meiden heel slim in het verbergen van hun ongezonde eetgedrag. De grenzen zijn fragiel. Als er binnen een paar weken niets is veranderd in haar gedrag, dan zou ik aanraden om door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden