Wat als de Russen raketten langs onze grens zetten?

De europarlementariërs Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk noemen Rusland assertief en soms een gevaarlijke buurman (Podium, maandag). Een kijk met oogkleppen op voor de agressieve dreiging van het Westen onder leiding van de Verenigde Staten op Rusland.

Neem bijvoorbeeld het doordrukken van het raketschild in Polen en Tsjechië, zo dicht bij Rusland. En ik kan me voorstellen dat een uitbreiding van de Navo naar de voormalige Sovjetstaten Georgië en Oekraïne bedreigend is voor de Russen. De VS zouden moord en brand roepen, als de Russische invloedsfeer te dicht bij hun grenzen komt. Zeker als ook raketten worden geplaatst.

Het Georgische volk wilde enkele jaren geleden geen deel uitmaken van Rusland en heeft zich onafhankelijk gemaakt. En dat is goed, omdat de mensen dat wilden. Zuid-Ossetiërs en Abchaziërs willen niet bij Georgië horen, maar bij Rusland. Dan is het onterecht dat Georgië dat niet wil toestaan en zelfs deze gebieden begon te beschieten. Daarbij is het enigszins te begrijpen dat Rusland ingreep. Net als wij – het Westen - toen Georgië destijds onafhankelijk van Rusland wilde zijn, ook wel zouden willen ingrijpen als de Russen Georgië hadden aangevallen.

Hiermee wil ik de inval van de Russen in Georgië niet goedpraten. Maar ik verwacht zeker van europarlementariërs wel een evenwichtiger kijk. En ook een kritische houding tegenover onze eigen – Westerse – houding, die door de Russen als agressief en gevaarlijk ervaren wordt.

Als we denken dat alleen wij vredelievend zijn, en anderen alleen maar slecht zijn en uit op vergroting van invloedssfeer dan kweken we een voedingsbodem voor conflicten. En dat is slecht voor ons en voor iedereen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden