Review

Wat als de psychiater zelf een ziekte heeft?

22.50 uur, Nederland 2

Vandaag zendt de RVU de laatste aflevering uit van ’Kijken in de ziel’, over psychiaters die over hun vak én over zichzelf praten.

In de afgelopen weken lieten verschillende psychiaters in ’Kijken in de ziel’ hun licht schijnen over de menselijke geest. Maar hoe bezien ze hun eigen geest? Wie zijn ze zelf eigenlijk? Zijn ze ooit aan hun vak begonnen om iets in zichzelf te helen? Hoe komt het dat het zelfmoordcijfer onder psychiaters onevenredig hoog is?

In de slotaflevering van deze RVU-serie praten ze openhartig over hun eigen zwakke punten en gektes. Eén van hen vertelt dat hij zelf jarenlang aan ’pseudologica fantastica’ leed. Dat is een psychische aandoening waarbij herinneringen uit het verleden worden vervormd en vervalst en een eigen leven gaan leiden en daarbij volstrekt niet meer overeenkomen met de waarheid. De lijder aan deze aandoening ziet deze verwrongen herinneringen echter als de waarheid. Toch behandelde deze psychiater ondertussen patiënten die aan dwangmatig liegen leden.

Anderen bekennen dat ze ooit hebben gespeeld met de gedachte om er een einde aan te maken. En wat had de psychiater aan zijn vak toen hij zelf opeens ernstig ziek werd?

Interviewer Coen Verbraak gaat in gesprek met René Kahn, Rudi van den Hoofdakker (Rutger Kopland), psychoanalyticus Louis Tas, psychotherapeut Christa Widlund (Anna Enquist), ’straatpsychiater’ Jules Tielens, psychiater/hersenonderzoeker Witte Hoogendijk, Liesbeth Vleugel, Jan Swinkels, Nelleke Nicolai, Frank van Ree, Bram Bakker en Roos van der Mast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden