Recensie

Wat als cavia’s masculiene dochters baren?

Cavia’s zijn sociale dieren. En moeder cavia heeft grote invloed op ontwikkeling en gedrag van haar kinderen. Niet alleen na hun geboorte, maar wonderlijk genoeg daarvoor al. 

Is moeder zwanger in een stabiele sociale omgeving, dan krijgt zij dochters die normaal vrouwelijk gedrag vertonen. Is er tijdens de zwangerschap veel sociale onrust in cavialand, dan baart moeder masculiene dochters die graag op de vuist gaan.

En haar zonen dan? Je zou verwachten dat dat normale mannetjes zijn in stabiele tijden, en dat een roerige zwangerschap dus supermacho’s oplevert. Maar nee: sociale onrust tijdens de zwangerschap levert juist infantiele mannetjes op, die zelfs de paring onderbreken om nog wat te gaan spelen.

Een psycholoog zal vermoeden dat een onrustig leven van de moeder leidt tot gedragsstoornissen bij haar kinderen, zegt de Duitse hoogleraar Norbert Sachser. Maar een gedragsbioloog kijkt daar anders naar. En Sachser ís een gedragsbioloog. Hij voert de barende cavia’s ten tonele in zijn overzicht van de gedragsbiologie, dat nu in het Nederlands uitkomt. 

Nuchter en glashelder

Een gedragsbioloog, zegt Sachser, vraagt zich af of het gedrag van die jonge cavia’s niet een aanpassing is aan de omgeving. Het onderzoek naar dit fenomeen is nog vers, maar waarschijnlijk gaat het hier inderdaad om een evolutionaire aanpassing. In een roerig cavialand hebben jonge vrouwtjes baat bij vechtlust om hun plek te veroveren. Jonge mannetjes juist niet, want dat brengt ze in kansloze gevechten met oudere mannetjes die hoger staan in de hiërarchie. Ze doen er voorlopig goed aan die alfamannetjes het idee te geven dat ze liever spelen.

Het boek van Sachser is een aanrader. Tegenover de Angelsaksische populairwetenschappelijke literatuur, die vaak tettert en overdrijft, is dit een nuchter, glashelder en handzaam overzicht van wat gedragsbiologen in de afgelopen eeuw hebben ontdekt. Iedereen met een hart voor (huis)dieren zal ervan genieten, en leren.

Norbert Sachser, De mens in het dier, Waarom dieren zo op ons lijken in denken, doen en laten, Spectrum, Amsterdam, € 19,99

Lees ook:

‘We houden dieren graag een beetje op afstand’

Het bewijs van intelligentie bij dieren stapelt zich op. Maar de mens blijft zichzelf graag zien als de slimste, als uniek. Frans de Waal wil er niets van weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden