Wassend water als zaterdags uitje

gorinchem – „Niet rennen!” Op het achterdek van de Gorkum 8 reageert Michiel van Keulen (5) met een chagrijnige blik. Vader houdt zijn camera met telelens in de aanslag. Een vrachtschip ploegt door het beeld. De vlag wappert, water spat omhoog. Klik.

„Dat zijn toch de mooiste foto’s”, lacht vader Willem van Keulen. Hij had zijn zoontje meegenomen. Leuk voor later, voor een eerste herinnering van hoogwater. Zaterdag waren de twee te gast op een hoogwatercruise op de Boven-Merwede van de gemeente Gorinchem.

De Gorkum 8 lag toch werkeloos aan de kant. Waarom de boot niet inzetten voor wat lering en vermaak, zo was het idee. Mooie plaatjes gegarandeerd. Entree: zes euro, snert in een beker: twee vijftig.

Het water stond twee meter hoger dan normaal, maar nog altijd anderhalve meter lager dan in 1995. „Dat was een dubbeltje op zijn kant”, weet burgemeester Piet IJssels nog. „We dachten echt dat de dijken zouden doorbreken.”

De oude vijand Woudrichem verschijnt aan stuurboord. Vroeger verdeelden Hoekse en Kabeljauwse twisten de stadjes, nu is alles goed en wel. Of niet? „Je dacht wel eens: ’Als de dijk dáár nu doorbreekt, zijn wij mooi van het water af’”, lacht IJssels, burgemeester sinds 1991.

Ook oud-brandweerman Eije Schmaal (61) kan zich die dagen nog goed herinneren. In zijn jonge jaren zwom hij de rivier zo over. Hij was nooit bang. Maar in 1995 sloeg de angst hem toch om het hart. „Om de zoveel meter hadden we meetpunten in de dijk aangebracht. Via de computer op de kazerne zag je de dijk schommelen.”

De maatregelen die in de jaren daarna werden genomen om herhaling te voorkomen, laten zich langs de rivier goed zien: een muurtje bij gasbetonfabriek Ytong, de verhoogde kademuur bij Woudrichem.

Johan van Dalen, inspecteur van Rijkswaterstaat, is er gerust op. „We hebben het perfect geregeld, alles is onder controle. Maar goed dat we in Nederland wonen en niet in Australië of Brazilië.”

Vijf eenzame fietsen op een steiger glijden door het beeld, omsloten door het water. Maar Van Dalen heeft oog voor andere zaken. „Zie je al die gele slangen? Buitendijks pompen mensen de kelders leeg. Die huizen zouden daar nu nooit meer gebouwd mogen worden.”

In een oogwenk zoeft het containerschip Marilenka langs. „Als het eb is, gaat het nog sneller”, zegt Van Dalen. De rivier is, ondanks de Deltawerken, nog steeds onderhevig aan zo’n halve meter eb en vloed – wel tot aan Zaltbommel.

Maar zover ging de Workum 8 niet. Bij het kerkje van Vuren ging het rechtsomkeert. Terug langs slot Loevestein, waar de poort gesloten is. „In 1995 moest de kasteelheer met een ladder over de muur”, vertelt de burgemeester de aanwezigen. „Vergeet u niet te zeggen dat hier drie provincies bij elkaar komen”, fluistert een passagier hem toe. „Dames en heren, voor mij is het natuurlijk gesneden koek, maar” De passagier kijkt voldaan; zijn vrouw staat er trots bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden