Wassen beelden naar de Londense beurs

Entertainment-gigant Merlin verleidt investeerders en hoopt zo 235 miljoen euro binnen te halen

ANJEL PUNTE

Een investering van bijna 1200 euro wordt beloond met 30 procent korting op een gezinsjaarkaart voor pretparken als Madame Tussauds, Legoland en Sea Life. Met dat aanbod denkt moederbedrijf Merlin Entertainments, dat 20 procent van haar aandelenkapitaal naar de Londense beurs brengt, geïnteresseerden te trekken.

De onderneming, met meer dan 20.000 mensen in dienst, hoopt 235 miljoen euro binnen te harken met de beursgang. Doel is het aflossen van openstaande schulden, iets wat meer te maken heeft met grote investeringen dan een financieel slecht jaar. De omzet nam tussen 2011 en 2012 met ruim 15 procent toe, de winst beliep bijna 90 miljoen euro.

Merlin heeft de magische beleving hoog in het vaandel met 99 attracties die uiteenlopen van griezelige Dungeons in grote steden tot kangoeroes kijken in de Australische outback. Ook het bedrijf 'The Eye Brand' hoort bij Merlin, met het wereldberoemde reuzenrad in Londen en een 250 meter hoge Skywalk in Sydney.

Wereldwijd bezochten vorig jaar bijna 55 miljoen mensen de attractieparken die verspreid zijn over 22 landen. Voor kinderen die niet in staat zijn om langs te komen, is er een fonds dat Merlins Magic Wand heet. Hiermee worden slaap- en ziekenhuiskamers omgetoverd tot een eigen Legoland of nagemaakt Sea Life.

De laatste jaren zet het bedrijf stevig in op hotels waar bezoekers, à la de bekende Disneyhotels, in een bepaald thema kunnen overnachten. En wie geen genoegen neemt met een nachtje in een Legolandhotel, kan kiezen voor een vakantie naar Merlins wintersportresort in de Australische staat Victoria.

De Britten lijken vooralsnog het gekst op de Merlin-beleving. Daar zorgen 26 parken voor 40 procent van de omzet. De rest van Europa volgt met zo'n dertig parken, die goed zijn voor ruim 25 procent van de omzet. Met acht attracties is Azië nog de kleinste inkomstenbron. In het jaarrapport van 2012 meldt topman John Sunderland hier de komende tijd harder aan te willen trekken.

Dat lijkt te lukken, want vorige week nog maakte hij bekend een Madame Tussauds in Peking te openen. Het vierde wassenbeeldenmuseum op rij in China.

Ondertussen blijven de immense aquaria van Sea Life verreweg het best vertegenwoordigd. Vooral in Europa dat er bijna veertig telt. Ook hiervoor heeft het bedrijf een fonds dat wordt ingezet voor onderzoek naar en de bescherming van het oceaanleven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden