Washington is verheugd: Turkije laat de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij

Andrew Brunson arriveerde vandaag samen met zijn vrouw op het vliegveld in Izmir, Turkije. Beeld REUTERS
Andrew Brunson arriveerde vandaag samen met zijn vrouw op het vliegveld in Izmir, Turkije.Beeld REUTERS

“Ik ben een onschuldig man. Ik hou van Jezus, ik hou van Turkije”, zei de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vlak voordat de Turkse rechter vandaag zijn vonnis uitsprak.

Redactie

Die veroordeelde Brunson weliswaar tot ruim drie jaar celstraf maar voegde daar aan toe dat hij direct wordt vrijgelaten. Brunson heeft namelijk al twee jaar gevangen gezeten. In juli werd zijn voorarrest omgezet in huisarrest om gezondheidsredenen. De rechter hief ook het reisverbod voor de Amerikaanse predikant op.

Het Turkse Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde Brunson van banden met Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de Turkse regering het brein is achter de couppoging van 2016. De 50 jarige Brunson heeft altijd benadrukt dat hij onschuldig is. De predikant woont al twintig jaar met zijn vrouw en drie kinderen in Turkije, waar hij in de westelijke stad Izmir werkt voor een kleine kerkelijke gemeente.

Zijn gevangenschap leidde tot hoogoplopende diplomatieke spanningen tussen de NAVO-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten.

Afspraken

In Washington is verheugd gereageerd op de vrijlating van Brunson. De Amerikaanse president Trump twitterde dat de geestelijke ‘snel’ thuis zal zijn. Brunsons advocaat zei na afloop van de rechtszaak dat de predikant Turkije waarschijnlijk zal verlaten.

Trumps bewering dat Amerikaanse druk had bijgedragen aan de vrijlating van Brunson, viel in Turkije niet in goede aarde. Een woordvoerder van de Turkse president Erdogan, Fahrettin Altun, beklemtoonde dat Turkse rechtbanken onpartijdig zijn en onafhankelijk van de regering opereren. “We willen hem er aan helpen herinneren dat Turkije een democratisch land is en een rechtsstaat”, aldus Altun.

Eerder deze week suggereerden bronnen rond de Amerikaanse regering dat Washington en Ankara afspraken hadden gemaakt die tot zijn vrijlating zouden leiden. Tijdens de behandeling van de rechtszaak zeiden diverse getuigen die belastende verklaringen hadden afgelegd over Brunson dat er onjuistheden stonden in de aan hen toegeschreven weergaven daarvan.

Lees ook:

Om deze man draait het hoogoplopende conflict tussen Turkije en de VS

Hij leefde een klein leven. De 50-jarige dominee Andrew Brunson, 50 jaar, preekte twintig jaar lang iedere zondag voor een groep van ongeveer 25 mensen in het Turkse kuststadje Izmir, waar hij al 23 jaar met zijn vrouw Norine en hun drie kinderen woont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden