Washington is helemaal klaar met 'schijterd' Netanyahu

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Hoe vertaal je 'chickenshit' in het Hebreeuws? De Israëlische pers worstelt daar op dit moment mee, en het is niet zomaar een frivole oefening in het stoeien met woorden.

In het Witte Huis worstelt men intussen juist met het feit dat iedereen daar wel weet wat het betekent. Woordvoerders gebruiken daarom nu liever het woord 'chicken salad', als ze eigenlijk kippenstront bedoelen. Voor het geval dat er kinderen meeluisteren.

Maar dat er kippenstront aan de knikker zit, dat is iedereen duidelijk. Want 'chickenshit' is het scheldwoord dat premier Netanyahu deze week moest incasseren van een hoge functionaris uit de regering-Obama. In het Nederlands komt de vertaling 'schijterd' waarschijnlijk het dichtst in de buurt.

"Weet je wat het met Bibi is? Hij is een schijterd", zei de hooggeplaatste bron tegen Jeffrey Goldberg van The Atlantic. "Het goede van hem is dat hij te bang is om oorlogen te ontketenen. Het slechte is dat hij niets zal doen om een overeenkomst te bereiken met de Palestijnen of de soennitische Arabische landen. Het enige dat hem interesseert is zijn eigen politieke overleven. Hij is geen Rabin, geen Sharon, al helemaal geen Begin. Hij heeft geen ballen."

Escalerende woordenoorlog
Hoewel de bron anoniem bleef, twijfelen weinigen aan het feit dat zijn woorden vrij accuraat weergeven hoe er in de kringen van Obama over de Israëlische regering gepraat wordt. De Amerikanen zijn gefrustreerd over het feit dat Netanyahu gewoon nederzettingen blijft bouwen in Palestijns gebied, en zo de vredesonderhandelingen onmogelijk maakt.

In Israël waren ze not amused over het scheldwoord. Netanyahu klaagde dat hij aangevallen werd voor het simpele feit dat hij Israël verdedigt, en maakte gelijk duidelijk dat hij niet van plan is om iets aan zijn koers te wijzigen. "Als er druk op Israël komt om compromissen te sluiten over veiligheid, dan is het het makkelijkste om toe te geven. Je krijgt een rondje applaus, een ceremonie op een grasveld, en dan komen de raketten en de tunnels."

Toch kan men in Israël niet helemaal verbaasd zijn over de escalerende woordenstrijd. Want eerder dit jaar waren het juist de Israëliërs die zwaar verbaal geschut inzetten tegen de Amerikanen. Zo werd deze zomer een voorstel van minister van buitenlandse zaken John Kerry voor een staakt-het-vuren door anonieme Israëlische functionarissen afgeschoten als een 'strategische terroristische aanval' op Israël. En in januari zei Moshe Ya'alon, de Israëlische minister van defensie, nog over Kerry: "Hij is obsessief en messianistisch."

Toen diezelfde Ya'alon deze week in Washington op bezoek kwam, viel hem een vernederende behandeling ten deel. Hij kreeg haast niemand op hoog niveau te spreken. De reden daarvoor werd weer via zo'n anonieme hooggeplaatste bron naar de pers gelekt: "We geven je 1,3 miljard dollar hulp, and you're dumping on us". 'Dumping' kan in het Engels veel dingen betekenen: afval dumpen, maar vooral ook poepen. Waarmee het de tweede uitwerpselenmetafoor in één week zou zijn die vanuit Washington naar Jeruzalem wordt geslingerd.

Waarom kiezen de Amerikanen voor zo'n ramkoers met een van hun belangrijkste bondgenoten? Ongetwijfeld zit er een aspect van oprechte boosheid in. Maar lekken als deze zijn in de internationale politiek meestal zo gecalculeerd, dat 'even lekker het hart luchten' niet bevredigend is als verklaring.

Iran
Hoogleraar internationale betrekkingen Daniel Drezner heeft een andere lezing, in de Washington Post. De betrekkingen tussen de VS en Iran zijn de laatste tijd voorzichtig aan het ontdooien. Noodgedwongen: niet alleen zijn er onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran gaande, ook hebben de VS en Iran tegenwoordig een gemeenschappelijke vijand in het Midden-Oosten: de soennitische fundamentalisten van IS.

De opmerkingen over Israël, zo speculeert Drezner, zouden een signaal aan Iran kunnen zijn. De anonieme bron noemt Netanyahu namelijk niet alleen laf, hij betrekt dat ook specifiek op de dreigementen van Israël om Iraanse nucleaire installaties aan te vallen. Die zijn bluf, volgens de Amerikanen. Zo hopen ze de Iraniërs gerust te stellen, en warm te maken voor een akkoord over nucleaire installaties.

"Ik denk dat dit hun manier is om met Iran te communiceren", besluit hij zijn analyse. "Of het werkt of niet is natuurlijk een andere vraag".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden