Was Salah Abdeslam nu topterrorist of hulpje?

Een vrijgegeven, foto van Abdeslam Beeld Afp
Een vrijgegeven, foto van AbdeslamBeeld Afp

Vier maanden lang was hij de meest gezochte man van Europa. Salah Abdeslam is versleten voor de drager van een nooit geëxplodeerde bomgordel die na de aanslagen in Parijs in november is gevonden en gold in de wilde speculaties van de eerste dagen zelfs even als het brein achter de aanslag.

Bij nader inzien lijkt hij eerder een bijrol te hebben gespeeld. Maar welke rol hij precies ook had, hij was met met naam en toenaam bekend en dat maakte zijn spoor tot het belangrijkste dat de politie had. Zeker nadat zijn vriend Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke coördinator van de aanslagen, bij een politie-actie omkwam.

Abdeslam zou naar Duitsland zijn uitgeweken, naar Nederland, of misschien gevlucht naar IS-gebied in Syrië. Maar de enige plaats waar steeds concrete sporen van hem opdoken was Brussel, en wellicht heeft hij daar al die tijd gezeten.

Invallen bij schuilplaatsen leverden meermalen zijn vingerafdrukken op. De laatste keer was dinsdag, toen een routine-inval in de wijk Vorst uitliep op een grote schietpartij. Twee verdachten wisten daarbij te ontkomen, wellicht was Abdeslam een van hen.

Politieactie
Lees hier alles over de politieactie waarbij Abdeslam is opgepakt. Morgen in Trouw meer reacties.

Bijna was hij al in de nacht van de aanslag gesnapt, toen hij staande werd gehouden bij een controle aan de Frans-Belgische grens. De politie liet hem echter gaan. Pas later werd duidelijk dat hij degene was die de auto huurde die de aanslagplegers buiten de concertzaal Bataclan hadden geparkeerd. "Had hij een kwartier later de grens gepasseerd, dan was er wel een link geweest met de databank", verzuchtte minister van binnenlandse zaken Jan Jambom later.

Heel wat bekenden hebben de afgelopen maanden een boekje open gedaan over Abdeslam. Het tekent een beeld als zovelen. Als Brusselaar met de Franse nationalisteit groeide hij op in Molenbeek. Een rustige jongen, geen radicaal geloof. "Hij was achttien, vriendelijk en lief", vertelde zijn verloofde aan weekblad Knack. Pas twee jaar geleden veranderde hij. Hij wilde naar Syrië, waar Abdelhamid Abaaoud al carrière maakte binnen IS. Dat kwam er nooit van.

In plaats daarvan trok hij met de andere aanslagplegers naar Parijs op 13 november. Maar wat hij daar deed zal uit het vervolgonderzoek moeten blijken. Net als van wie de gevonden bomgordel dan wél was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden