Was je in een wasmachine op 40 graden de mijt eruit?

Nee, je wast heus wel schoon natuurlijk, en beduidend zuiniger dan op hogere temperaturen, maar de huisstofmijt is u dankbaar. Koreaans onderzoek leerde dat bij 30 tot 40 graden slechts 6 procent het loodje legt, maar bij 60 graden alle mijten.

Martin van der Laan

Nu zitten de stoffen die allergische reacties oproepen in de uitwerpselen van de mijt en die spoel je bij lagere temperaturen voor een groot deel wel weg. Maar dan blijft de mijt, en dan keren met de poep de allergenen spoedig terug.

Je kunt dan weer gaan wassen, op 40 graden, maar dat is niet de boodschap die prof. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de universiteit van Maastricht, laat horen. „Die huisstofmijt moet dood. Kies liever voor zekerheid, was beddengoed in elk geval op 60 graden.”

Van Schayck weet dat half werk geen zin heeft, wil je allergieën voorkomen. „Mensen zijn vaak polyallergisch: geïsoleerde gevoeligheid voor allergenen van de hond, of de kat, of de huisstofmijt, komt niet zoveel voor. Je kunt je afvragen of het dan nog interessant is om te weten of het ene kattenallergeen pas bij 55 graden uiteenvalt, en huidschilfers van de hond bijvoorbeeld al bij 50 graden.”

Kortom, beddengoed op 40 graden wassen is verkeerde zuinigheid. Hanneke Oude Elberink, allergoloog in het Academische centrum Groningen, beaamt het. „Natuurlijk was je eiwitten ook op lagere temperaturen weg. Maar je moet allereerst de huisstofmijt kwijt. Dus hou voor alles wat je in bed gebruikt, liefst ook kussens en dekbedden, 60 graden aan. Dat gaat tegen de bezuinigingsadviezen in, maar soms zeg ik ook wel eens ’Zet het raam open en doe de verwarming aan’. Huisstofmijt gedijt in vochtige kamers: raam open, kachel aan, het helpt echt. Het kost uiteraard wat, maar medicijnen tegen allergieën ook.”

Bij welke temperaturen andere allergenen sneuvelen is niet echt bekend. „Ga maar uit van die 60 graden”, schat Oude Elberink. In het Koreaanse onderzoek bleek dat bij 30 graden nog altijd 32 procent van de pollen op lakens achterbleef, en intact. Oude Elberink: „Maar hoe vaak komt stuifmeel in het bed terecht? Dat geldt ook voor katten- en hondenallergenen. Ze zijn heel plakkerig en zitten op je kleren, maar die doe je uit. Je kunt je dieren natuurlijk op bed laten: tja.”

Dat is wat Van Schayck half werk zou noemen: wassen op 60 graden en Bello in de slaapkamer toelaten. Wil je voorkomen dat kinderen astma krijgen, dan moet je jezelf een multi-aanpak opleggen. „Wij hebben recent tien wereldwijde onderzoeken bijeen geveegd. Die metastudie toont aan dat één preventieve maatregel nauwelijks effect heeft. Kinderen zijn vaak allergisch voor meerdere dingen.”

Moeder doet het niet goed als ze wast op 60 graden met een sigaret in de hand. Van Schayck: „Dus: vermijd passief meeroken; sluit ook voedselallergenen uit, geef zo lang mogelijk borstvoeding en houd de huisstofmijt weg: 60 graden. Dan kun je allergieën bij kinderen mogelijk met 40 procent voorkomen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden