Was het ontslag van Saadia A.T. door de gemeente Amsterdam terecht?

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zou ontevreden zijn geweest over het antiradicaliseringsteam waar A.T. leiding aan gaf.Beeld ANP

Amsterdam stuurde deradicaliseringsambtenaar Saadia A.T. de laan uit. Was er sprake van belangenverstrengeling?

Werd er alleen wat geflirt of hadden de twee echt een relatie? Om die vraag draait het kort geding dat antiradicaliseringsambtenaar­­ Saadia A.T. aanspande tegen de gemeente Amsterdam. Die had haar eind juli strafontslag gegeven wegens belangenverstrengeling: ze zou de man met wie ze privé een relatie had opdrachten hebben gegund.

Niets van waar, voerden A.T. en haar advocaat donderdag aan voor de Amsterdamse rechter. De man om wie het ging, was door haar aangetrokken om YouTube-filmpjes te maken die radicaliserende jongeren op andere gedachten moesten brengen. Al samenwerkend flirten de twee over en weer met elkaar. Maar nooit werd het zo serieus dat A.T. haar chef op de hoogte had moeten stellen.

De gemeente schetste een ander beeld. Haar advocaat schermde met whatsappjes van A.T. met teksten als ‘de ene keer zeg je dat je mijn vrouw wil zijn, de andere keer alleen maar een vriendin’. A.T. bleef de man intussen opdrachten gunnen. “Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling”, aldus de gemeente-­advocaat, “en dat kan niet. Amsterdam legt de lat als het gaat om integriteit erg hoog.”

Campagne

De kwestie speelt zich af tegen de achtergrond van groeiende onvrede bij de inmiddels overleden burgemeester Van der Laan over het functioneren van het team radicalisering en polarisatie, waar A.T. manager was. De YouTube-filmpjes waaraan door dat team gewerkt werd, moesten onderdeel worden van een campagne. Aanvankelijk werd overwogen in die campagne geheim te houden dat de filmpjes gemaakt waren door de gemeente, maar dat plan werd verworpen. Later­­ keurde Van der Laan proeffilmpjes af, omdat religie er geen rol in speelde. Uiteindelijk kwam die hele campagne er niet.

De afdeling van A.T. kenmerkte zich door een ‘gesloten cultuur’, schreef Van der Laan afgelopen zomer aan de gemeenteraad. Ook het woord ‘vriendjespolitiek’ viel. Dat beeld werd donderdag bij- en ingekleurd door A.T. zelf. Zij werkte elf jaar voor het antiradicaliseringsteam en deed dat naar eigen zeggen 24 uur per dag. Ze bouwde onder meer een netwerk van sleutelfiguren in de stad op. Zo’n netwerk vereist een vertrouwensband en dat liep soms uit op vriendschappen; ze ging ook met sleutelfiguren op vakantie. “Buiten mijn werk heb ik geen vrienden”, zei ze. En ja, in die sfeer ontstaat er wel eens iets. “Ik ben 34, ik ben vrijgezel, ik ontmoette mannen. Maar het is nooit tot een relatie gekomen.”

De gemeente heeft de zaak opgeblazen, betoogde A.T.’s advocaat. Haar chef had ook een goed gesprek met haar kunnen voeren, desnoods een waarschuwing kunnen geven. Maar strafontslag is buitenproportioneel, te meer omdat A.T. zelf al ontslag had willen nemen, op zoek naar ander werk. De kans daarop is nu niet groot meer. “Ze heeft enorme reputatieschade opgelopen.”

A.T. eist nu schorsing van het strafontslag. De rechter doet uiterlijk over twee weken uitspraak. In deze zaak lopen nog twee onderzoeken.

Lees ook: Van der Laans 'geheim' was niet meer dan een plannetje

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden