Was het misschien dan toch onze Cruijff niet, de adviseur in Mexico?

Het schijnt dat Johan Cruijff geen adviseur meer is van de Mexicaanse voetbalclub Chivas Guadalajara. Chivas heeft een punt achter de samenwerking gezet. Het heeft niet gebracht wat ze ervan verwacht hadden. Chivas Guadalajara, een voormalige topclub in Mexico, werd in de eerste ronde van de play-offs om het kampioenschap uitgeschakeld.

Het bericht kon even weinig beroeren als de merkwaardige flarden die eind februari van Cruijffs entree in Mexico overwaaiden. Hij had bij zijn presentatie een shirt van de club aangetrokken. Dat had heel ongemakkelijk aangevoeld en zelfs even herinneringen opgeroepen aan een duistere episode uit de vorige eeuw, toen Cruijff na een financiële mispeer met een Catalaanse varkensfokkerij nog veel meer dan anders voor geld tot alles bereid was - en moest zijn.

Maar zoiets kon het toch niet zijn, nu verondersteld mag worden dat Cruijff zijn zaakjes alweer lang en breed op orde heeft, met een stichting en een zogenaamde universiteit en al. Natuurlijk, het geld uit Midden-Amerika voor een adviesje of wat zal goed zijn geweest en voor de rest zal er wel iets in hebben gezeten van zo'n typisch signaaltje van Jopie van de straat. Bij Ajax had hij zijn rechtszaken gewonnen, maar het ging hem allemaal nog niet snel genoeg - of we maar even wilden zien hoe het ook kon, als er zonder al die ruis maar naar hem en hem alleen werd geluisterd.

Niet serieus te nemen dus, die schnabbel in Mexico. John van 't Schip werd als trainer aangesteld. Die link was nog makkelijk te leggen. Als ex-pupil van de trainer Cruijff bij Ajax behoort Van 't Schip tot diens stal. Maar dan wel als een vriendje dat, zelf niet zo geslaagd in het trainersvak, in de uithoeken van de wereld kan worden gedetacheerd. Naar nu blijkt, zijn David Nascimento en Rob Meppelink Van 't Schips assistenten in Guadalajara. De eerste is een ex-prof van FC Utrecht en RKC, de tweede een oud-trainer van Den Haag en RBC. Zo dicht, maak je uit die namen op, heeft Cruijff er in Mexico niet bovenop willen zitten.

Volgens de eerste berichten mogen de Nederlandse trainers nog blijven bij Chivas, maar daar moeten ze maar niet al te zeer van uitgaan. Waarom zouden zij gespaard worden door clubeigenaar Jorge Vergara, die de banden met Cruijff zelf nogal abrupt schijnt te hebben doorgesneden? Zo abrupt, dat er in Mexico volgens De Telegraaf verontwaardigd op is gereageerd. Maar dat zegt, in Cruijffs lijfblad, natuurlijk ook weer niet alles.

Cruijff liet in zijn krant weten officieel nog niet op de hoogte te zijn. Chivas had de breuk op zijn website bekendgemaakt, maar Cruijff had nog niets van de club gehoord. Ook dat zegt niet alles, weten we hier al lang. Werd er tijdens genoemde rechtszaken, tegen (toen nog) zijn mede-commissarissen bij Ajax, niet eindeloos gesteggeld over de onbereikbaarheid van Cruijff? Als het hem uitkomt, houdt hij al jarenlang het beeld in stand dat hij geen mobiele telefoon heeft en geen idee zou hebben hoe zo'n ding werkt.

De Telegraaf beschreef trouwens nog even het verschil van inzicht in Guadalajara. Clubeigenaar Vergara zou met zelf opgeleide spelers willen spelen, Cruijff zou spelers hebben willen kopen.

Je leest die zin nog eens over. Het staat er echt zo, in die volgorde. Wat je ook verder van hem vindt, je hebt altijd gedacht en gehoopt dat het Cruijff niet kon zijn, niet de onze, die pensionado begin dit jaar in dat shirt in Mexico. Zou dat zinnetje niet de bevestiging kunnen zijn?

Cruijff schijnt te willen uitzoeken hoe het zit, bij Chivas. Het is beter dat we er niets meer van horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden