Was het een complot, of lag het toch aan Dirk?

West-Friesland was trots op de DSB-bank. Na het faillissement vragen de inwoners van Wognum zich bezorgd af wat er van hun dorp zal worden.

De smetteloze straten van de nieuwbouwwijk luisteren naar namen als Goudhaver en Kaaspers. Het is er rustig, op een paar buiten spelende kinderen na. Voor de twee-onder-een-kapwoningen blinken nieuwe Peugeots en Volkswagens in de najaarszon.

„Het zal mij benieuwen hoeveel ’Te Koop’-borden je daar de komende tijd in de tuinen ziet verschijnen”, sombert een man die een paar straten verder, in een ouder gedeelte van het dorp, zijn voortuintje staat aan te harken. „Allemaal jonge gezinnen met kinderen, die net hun eerste hypotheek hebben genomen.” En veel van hen werkten bij de DSB-bank.

Wognum, the day after. Het gesprek gaat maar over één ding: het faillissement van de DSB-bank, die zijn hoofdkantoor had in het West-Friese dorp. Voor de supermarkt groeten twee vriendinnen elkaar. Een van hen is binnenkort haar baan kwijt. „Heel heftig”, zegt ze. In de rij bij de slager wijt een vrouw de situatie aan ’die mediahype’.

Bertus Schilder, voorzitter van de dorpsraad, spreekt van een ’schok voor het dorp en een ramp voor de betrokkenen’. „Een paar weken geleden was er nog niets aan de hand. Het is ongelofelijk om in zo’n korte tijd zoiets over je heen te krijgen.”

Het ging de ruim 5000 inwoners van Wognum de afgelopen jaren goed. Tijdens lunchtijd zwermden de 700 employees van de DSB uit over het winkelcentrum en deden er hun boodschappen. Wognum heeft voorzieningen die je normaal alleen in grotere plaatsen aantreft: een matrassenwinkel, een tandartsenpraktijk, een fitnesscentrum. Nu al merk je dat het rustiger is op straat, zegt een vrouw die naast een uitgeschakelde DSB-pinautomaat staat. Al vindt één product vandaag gretig aftrek: om twee uur ’s middags zijn de kranten met nabeschouwingen over het drama nagenoeg uitverkocht.

Burgemeester Theo van Eijk is, samen met het UWV, druk bezig met het bedenken van maatregelen om de economische klap te verzachten. Er is nog altijd werkgelegenheid, bezweert hij. De regio is ook sterk op het gebied van recreatie. Al loert ook daar een gevaar: „Ik hoop dat minister Plasterk zijn verantwoordelijkheid neemt, en helpt om het Scheringa-museum in Spanbroek te behouden.” Maar de DSB Bank had niet alleen economische betekenis, vertelt Van Eijk. „Scheringa is een man van de streek. Hij zette zijn hoofdkantoor hier neer en nam vooral West-Friezen in dienst. Hier in Noord-Holland zijn ze gek op schaatsen, en op AZ. Dat sponsorde hij allemaal.”

Hoe sterk de loyaliteit aan Scheringa is, merkte Van Eijk een maand geleden, toen een paar gedupeerde DSB-klanten wilden demonstreren in Wognum. Aangezien demonstreren een democratisch recht is en er geen gevaar was voor verstoring van de openbare orde, gaf hij toestemming. „Gelijk kreeg ik mailtjes en telefoontjes: ’Burgemeester, ze staan hier tegen onze bank te demonstreren! Hoe kunt u dat toestaan?’”

In café Stam wordt bij het biljarten druk gediscussieerd over de schuldvraag. Was het een complot van de andere banken, of heeft Dirk Scheringa zijn ondergang aan zichzelf te wijten? Wognum is er nog niet uit.

Tegenover het DSB-kantoor, waar nog niemand de trots wapperende vlaggen heeft binnengehaald, ligt een stuk land braak. Een nieuw ambitieus bouwproject. Er moeten 180 woningen komen, een school, een sportcentrum. Bij de voorinschrijving meldden zich meer mensen dan er kavels waren, vertelt Bertus Schilder. „Volgende week is de definitieve intekening. Dat wordt de eerste test of het dorp zich een beetje herpakt heeft.” Vanavond is er in Wognum een inloopavond voor bij DSB betrokken inwoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden