Was het Ankara of toch een verklikker?

Arrestatie Ebru Umar blijft met onduidelijkheden omgeven

De Nederlandse columniste Ebru Umar is weer op vrije voeten, al mag ze Turkije vooralsnog niet uit. Maar haar arrestatie, dit weekend, is met onduidelijkheden omgeven. Werd ze slachtoffer van een een-tweetje tussen een verklikker en de lokale Turkse politie? Of was er sprake van een directe interventie vanuit Ankara?

Umar verbleef in haar buitenhuis in Kusadasi, een badplaats langs de Turkse westkust. Op zaterdagavond stuurde ze een aantal tweets, waaronder één waarin ze de Turkse nationale vlag in verband bracht met de hashtag #fuckerdogan.

Spoedig erna meldde een van haar Turkse twittervolgers zich. 'Geniet van je laatste uren', schreef deze, 'ik belde de politie, niemand zegt iets over onze vlag of onze president'.

'Ik moest lachen', zo retweette Ebru het bericht. Maar het lachen zou haar snel vergaan, want niet lang daarna klopte de plaatselijke politie op haar deur. Ebru werd eerst naar het ziekenhuis gebracht voor een medische check-up en vervolgens meegenomen naar het politiebureau.

De snelle opeenvolging van gebeurtenissen, op een zaterdagavond, doen vermoeden dat het hier niet om een directe interventie vanuit Ankara ging. Mocht blijken dat dit toch het geval is geweest, dan zou dat een diplomatieke provocatie van de eerste orde zijn.

Juist op dat moment bezocht een zware EU-delegatie Turkije - met daarin de Duitse bondskanselier Merkel en de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. De EU-landen hebben Turkije nodig bij de uitvoering van de vluchtelingendeal. En Erdogan aarzelt niet om de EU eraan te herinneren wie daarin de touwtjes in handen heeft.

Zeker is dat de arrestatie van Umar past in een bredere trend. Sinds het aantreden van Erdogan als president in 2014 werden in Turkije al meer dan 2000 mensen aangeklaagd wegens 'beledigen van de president'.

Twee cartoonisten van het satirische blad Penguen werden afgelopen jaar tot 14 maanden cel veroordeeld wegens een spotprent waarin werd gesuggereerd dat Erdogan homo is. Later werd de celstraf omgezet tot een boete van 4500 euro.

De Turkse regering, gevormd door de islamitische AK-partij, stelt zich op het standpunt dat vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief tot belediging mag zijn.

Umar, van Turkse origine, noemde Erdogan bij eerdere gelegenheden een 'dictator'. Haar arrestatie vindt plaats in een context waarin mensenrechtenorganisaties al langer zorgen uiten omtrent de koers die Turkije onder Erdogan is ingeslagen.

Oppositionele kranten worden gesloten, journalisten die onwelgevallige informatie publiceren kunnen ontslag of vervolging tegemoetzien.

Op een recentelijk gepubliceerde mondiale ranglijst van persvrijheid zakte Turkije naar plaats 149 van de 180.

VANDAAG 4|5

Meer nieuws en reacties

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden