Was groenten en fruit met water en zeep

Griekenland, veel Griekenland in de bladen. Het Franse Le Point legt uit dat we het reddingsplan te danken hebben aan een stormloop achter de schermen op de onwillige Duitsers die werd aangevoerd door de Franse president Nicolas Sarkozy en IMF-baas Dominique Strauss-Kahn. Zij slaagden er in Angela Merkel te overtuigen van de noodzaak de Grieken te helpen, in extremis. The Economist citeert boze ’officials’ in Brussel: omdat de Duitsers zo lang hebben gewacht, zijn we nu vele miljarden meer kwijt.

Het Britse blad analyseert ook de stemming onder de Grieken. Ook degenen die beseffen dat de problemen van het land vooral van eigen makelij zijn hebben het moeilijk met de bezuinigingen. Want die treffen veel hard werkende Grieken met een bescheiden inkomen terwijl ze voorlopig weinig opleveren.

Een luidruchtige en gevaarlijke minderheid van heethoofden gelooft dat premier Papandreou liegt, als hij zegt dat zijn regering geen keus heeft. Extreem links is sterk in Griekenland, en bijzonder recht in de leer. De communistische partij (die zo’n 8 procent van het electoraat vertegenwoordigt) veroordeelt Chroetsjov nog steeds als een afvallige. Een van de bekendste Grieken, de componist Mikis Theodorakis, krijgt veel bijval als hij de crisis voorstelt als een complot van duistere krachten in Amerika en andere centra van het kapitalisme om oude, trotse naties er onder te krijgen.

Le Nouvel Observateur pakt groots uit met iets heel anders. De oncoloog David Khayat, breed lachend in witte jas op de cover, rekent in een boek af met de vele mythen rond de relatie tussen voedsel en kanker. Khayat is niet zomaar iemand, benadrukt het blad, hij is directeur van de afdeling oncologie van het Parijse ziekenhuis La Pitié-Salpêtrière en een wetenschapper met een internationale status. Khayat ergert zich al jaren aan de onzin die hij hoort over wat wel of niet goed voor ons is. Nadat het INCa, het nationale kankerinstituut, vorig jaar waarschuwde voor rode wijn (kankerverwekkend vanaf het eerste glas!) besloot hij zich op de materie te storten.

Khayat evalueerde ’vele honderden recente onderzoeken’, zegt hij zelf en zo kwam hij aan zijn eigen lijst adviezen.

Zo moeten we vooral groenten en fruit blijven eten, dat is goed om hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes te voorkomen. Maar enig bewijs dat ze de kans op kanker verminderen is er niet. Het kankerverwekkende effect van pesticiden, die we vooral via groenten en fruit binnenkrijgen, is daarentegen wel aangetoond. Wie producten met teveel pesticiden wil vermijden, moet vooral tomaat, sla, mandarijntjes, prei en aardbeien voortaan laten liggen. Wortels, aardappels, andijvie, komkommer, perzik, appel en banaan zijn veiliger.

Bedenk trouwens ook dat pesticiden niet in water oplosbaar zijn, afspoelen helpt niet. Wat wel kan: was de groenten met water en zeep en spoel ze goed af.

Pas ook op voor de wok. Roerbakken wordt vaak aanbevolen als een korte bereidingstechniek waarmee je voedingsstoffen behoudt, maar heeft een belangrijk nadeel. De temperatuur op de bodem van de pan loopt op tot 240 graden en bevordert aldus de vorming van hoogst schadelijke heterocyclische aromatische aminen.

Khayat relativeert ook het belang van Omega 3, het vet dat wordt aanbevolen door de overheid. Vette vis helpt een heel klein beetje tegen wervelkolomkanker maar vooral zalm en tonijn zitten vol zware metalen als cadmium, lood en dioxine die zich juist in dat goede vet nestelen.

Wijn, mits met mate gedronken, is volgens de bourgondisch ogende Khayat goed tegen kanker vanwege de stof resveratrol, een sterke antioxydant die de ontwikkeling van de ziekte in verschillende stadia kan blokkeren. Met mate komt volgens Khayat neer op drie glazen per dag voor mannen, en twee voor vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden