Was dit voorlopig de laatste keer Verweij tegen Joeskov?

Koen Verweij (links, zilver) en de Rus Denis Joeskov na de 1500 meter bij het wereldbeker schaatsen in Salt Lake City.  Beeld ANP
Koen Verweij (links, zilver) en de Rus Denis Joeskov na de 1500 meter bij het wereldbeker schaatsen in Salt Lake City.Beeld ANP

Als de 1500 meter schaatsen dit weekend op de wereldbeker in Salt Lake City een blauwdruk is voor de olympische schaatsmijl in februari, dan wint Koen Verweij goud en Thomas Krol zilver. Want de Rus die zaterdag op de Noord-Amerikaanse baan voor hen eindigde in een wereldrecord, Denis Joeskov, is dan geschorst, waardoor Verweij en Krol opschuiven. Toch?

Kick Hommes

Vorige week maakte het IOC bekend dat Rusland wordt uitgesloten van de Winterspelen. Willen Russen meedoen onder neutrale vlag als ‘olympisch atleet uit Rusland’, dan moeten ze een uitnodiging krijgen van een speciale commissie. En die is streng, zo valt op te maken uit het IOC-communiqué. Zo streng dat de snelste man op de mijl ooit er problemen mee krijgt.

Want Joeskov (28) mag, als het IOC-besluit van dinsdag tot op de letter wordt nageleefd, niet meedoen aan de Winterspelen. Iedere atleet die is gepakt, mag niet meedoen. Joeskov heeft een dopingverleden: hij werd in 2008 positief bevonden op marihuana.

Jeugdzonde

Een jeugdzonde, vertelde de nu snelste man ter wereld op de 1500 meter dit weekend in samenspraak met tolk Kosta Poltavets tegen de NOS. Zijn verdediging: “Ik rijd hier al jaren. Iedereen kent me als betrouwbaar persoon. Door de jaren heen heb ik denk ik wel bewezen dat ik schoon ben.”

Maar toch, hij heeft een dopingverleden. Vier jaar werd hij geschorst, na twee jaar mocht hij weer in competitie komen. Voor hem de manier om uit te leggen dat hij onterecht werd beschuldigd. Het is die argumentatie die vooralsnog onzekerheid wekt. Want als hij gelijk krijgt van de IOC-commissie, zou hij mee mogen doen in Pyeongchang. Bij de NOS zei hij: “Ik weet nog niet of ik mag. Ik ben sporter, de beslissing is niet aan mij.”

De onzekerheid gemaskeerd, en als sporter reed hij dit weekend een bijna perfecte rit. De manier waarop Joeskov vooralsnog afscheid nam van het wereldbekercircuit – pas in januari staan de volgende internationale wedstrijden op het programma-, was om in te lijsten. De grote Rus, al na een halve ronde met de mond open, reed met twee bijzonder snelle slotrondes een nieuw wereldrecord: 1.41,02. Dat was twee honderdsten sneller dan de tijd die de Amerikaan Shani Davis bijna precies acht jaar geleden neerzette.

Joeskov reed daarna uitzinnig in de rondte. En terecht. Want als sporter leverde hij een prestatie die zeer bijzonder is. Weinig records stonden zo scherp als Davis’ tijd op de 1500 meter. Koen Verweij, Joeskovs trainingsmaatje, werd tweede. In opnieuw een nieuw Nederlands record, dat hij vorige week ook al scherper zette. Nu kwam hij uit op 1.41,63. Thomas Krol haalde ongeveer een seconde van zijn persoonlijk record af, om uit te komen op brons.

Verweij gaat de komende tijd meer afstand nemen van de Russen, vertelde hij bij de NOS. Hij had sowieso al het plan om richting de Spelen wat meer zijn eigen pad te kiezen, en wilde niet in een ‘negatieve spiraal terechtkomen’. Arie Koops, technisch directeur van de KNSB, vond dat een goed besluit, vertelde hij donderdag. Hij vond dat Verweij een logische route had gevolgd door met de Russen te trainen. Dat hij nu meer afstand neemt, ook van trainer Poltavets, is niet schadelijk. “Poltavets staat sowieso niet op het ijs als Koen schaatst.”

Maar of de twee snelste schaatsers op de 1500 meter elkaar ook in Zuid-Korea tegenkomen, dat is vooralsnog afwachten. Het IOC stuurt spoedig meer details over het besluit door naar onder meer de internationale schaatsbond ISU. Tot die tijd is het afwachten voor Joeskov. Mogelijk is er meer duidelijk op het EK Afstanden in Kolomna begin januari, de eerstvolgende internationale stop. En dat is, inderdaad, in Rusland.

Ploegenachtervolging naar Spelen

Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Marrit Leenstra reden als gelegenheidstrio (bij afwezigheid van Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Antoinette de Jong) een Nederlands record op de ploegenachtervolging. Het was goed voor zilver, achter een ongenaakbaar Japans team. Maar belangrijker was dat het team zich ook wist te plaatsen voor Pyeongchang. Na een val vorige week was het namelijk nog niet zeker of Nederland bij de beste zes landen of de twee snelsten zou eindigen.

Op de twee 500 meters was er succes voor Kai Verbij (zilver), Ronald Mulder (brons) en Daidai Ntab (brons).

Lees ook: Geen Rusland, maar wel Russen op de Winterspelen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden