Was die haka niet eens een oud Vikinggebruik

HENK HOIJTINK

Het is goed dat het voorbij is. Als de shirts van IJsland niet zijn aan te slepen, als de kleine kledingsponsor de vraag niet aankan, dan weet je: ook deze hype ridiculiseert zichzelf.

Ik kocht in 2009 in Reykjavik, waar Oranje een WK-kwalificatiewedstrijd speelde, een shirt van IJsland voor mijn zoon. Hij heeft het nooit gedragen, en laten we wel wezen: het zou heel raar zijn geweest als hij dat wel had gedaan.

De verhalen waren mooi in de afgelopen weken, zoals dat hoort. Dat bondscoach Heimir Hallgrimsson ook parttime tandarts is. Hij heeft een praktijk op Heimaey, een eilandje voor de kust van IJsland.

Alom werd opgetekend waar de kiem lag van het succes: bij een sportplan voor de jeugd, met overdekte hallen, dat vijftien jaar geleden van overheidswege werd opgelegd. De voetballers van nu worden ook wel de indoor boys genoemd, wat haaks staat op het beeld van stoere Vikingen, maar waar wel weer iets van hun voorbeeldige saamhorigheid in doorklinkt, dus vooruit.

Ook mooi: dat Hallgrimsson, de parttime tandarts, een paar uur voor thuiswedstrijden van IJsland altijd even langsging in sportbar Ölver, niet ver van het nationale stadion. Daar gaf hij dan de opstelling aan de supportersclub, en vertelde hij hoe ze het wilden gaan aanpakken. Zo wilde hij de fans meer bij de nationale ploeg betrekken, en de bar was voller en voller geworden.

Ja, en de haka natuurlijk, en de oerkreet. Niemand die het in de golf van sympathie nog wilde toegeven, maar je schrok je in het begin het apelazarus. Het donkere 'Sieg!' van Duitse fans, dat hier de naarste associaties kon oproepen, klonk er in retrospectief lieflijk bij. Bleek het ook nog niets met een oeroud Vikinggebruik van doen te hebben: twee jaar geleden overgenomen van supporters van het Schotse Motherwell.

Het is goed dat het voorbij is. Van IJsland, en andere kleinere landen, konden we nog eens leren hoe ver je kunt reiken door samen te werken. Maar laten we er niet meer van maken - de les zou overbodig moeten zijn, en voor die landen zelf wordt het vervolg moeilijk genoeg.

Bondscoach Hallgrimsson wil blijven langsgaan in de sportbar, heeft hij al gezegd. Maar lukt dat, nu de schillen van het amateurisme er echt wel af zijn? De parttime tandarts zei vóór de kwartfinale tegen Frankrijk dat dit niet het einde van dit verhaal wordt, eerder een nieuw begin. Het zou hem en de zijnen gegund zijn, maar het valt te bezien.

Wij gaan verder in het stadium van shirts die de jeugd wil dragen, die van Ronaldo, Bale, Kroos en Pogba - en natuurlijk hebben ook die het samen gedaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden