Was de wereld maar wat bijvriendelijker

QUIRIJN VISSCHER

Mooi onderwerp om haperende gesprekken tot leven te wekken: bijensterfte. Waar moet het heen in een bijloze wereld? De bij belooft dit jaar een trending topic te worden. In Arnhem opperde een D66-raadslid alvast om de stadsparken vol bijenkasten te zetten. De hardnekkigste ijsvloeren zijn nog niet gesmolten of zij nam een voorschotje op het 'Jaar van de bij'. Wacht maar af: de bij is de nieuwe ijsvogel. Als symbooldier. Bijen zijn aaibaar, verklapt bijenkenner Jeroen Vorstman. "Ze kunnen mensen niet steken."

In Het Bijenhuis in Wageningen weten ze wat bijvriendelijkheid is. Vorstman zwaait er de scepter. Dit hoofdkwartier van de Nationale Bijenhoudersvereniging (NBV) is het walhalla van de imkerij. Met een bij-zondere winkel. Flauw woordgrapje, ja. De flauwste die Vorstman hanteert? "Dat moeten de mede-delingen zijn in vergaderingen: het schenken van mede: de honingwijn." Meligheid mag in Het Bijenhuis. In de naar honing geurende winkel, een Makro voor bijenliefhebbers, zijn de gekste gadgets met bijen- en honingraatmotief te koop.

Maar serieus: is bijensterfte een hype? Nee, zegt Vorstman. "Vooral in de Verenigde Staten en Europa was er flinke sterfte onder westerse honingbijen. Ze stierven door virussen die de varroamijt verspreidt, een mijt die op Aziatische honingbijen voorkomt. Die oosterse bijen kunnen ertegen. Beide soorten leven gescheiden. De mijt moet zijn meegekomen met een transport. Momenteel zijn er genoeg westerse honingbijvolken, maar het is tijd om aan de alarmbel te trekken."

Terwijl Aziatische honingbijen lekker doorleven met mijt en al, leggen onze weerloze westerse honingbijen het loodje. Redding vraagt een professionele aanpak. Maar er sterven meer bijen: bijen buiten het zicht van imkers. Waar honingbijen, sociale diertjes, in Nederland amper in het wild voorkomen, leven hier 350 wilde bijensoorten hun solitaire leventje. Ons strakke gras- en voortuinlandschap is voor hen echter geen pretje, zegt Vorstman. "Ze vinden van nature nectar en stuifmeel, maar na een voorjaar vol wilgenbloesem en paardenbloem is er daarna niks meer."

Een alliantie van belangenclubs als de NBV hoopt ons met een Bijenkrant bijvriendelijk te maken. Die verschijnt dit voorjaar. Bijvriendelijk zijn we als we een soort vogelhuisje voor bijen bouwen en meer bloemen in de tuin of op het balkon laten bloeien. Bijenhuisjes heb je in soorten en maten. Onkruid laten staan is prima; een gouden bezuinigingstip voor wethouders met prijzige plantsoenen. De ene bij reist nu eenmaal maximaal drie kilometer voor zijn diner, de andere amper honderd meter. Elke bijensoort verdient zijn eigen bijenhuisje- en tuintje.

Zijn die Arnhemse bijenkasten voor honingbijen over the top? Vorstman vindt van wel. Bij elke kast hoort een imker. Lekker omslachtig. "Bied burgers bijenhuisjes aan", raadt hij aan. "Dat deed Woudrichem vorig jaar. Met bloemenzaad erbij. Die gemeente werkt samen met Gorinchem en Werkendam aan bijenvriendelijk groenbeheer."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden