Was de publieke omroep maar links

Ik heb de indruk dat de actualiteitenrubrieken van de publieke omroepen inderdaad ’links’ zijn. Het uit zich in de wijze waarop men bijvoorbeeld de heer Balkenende meent te moeten behandelen op vrijdagavond. Als Bos of Rouvoet daar zitten, is men zoveel aardiger dat het opvalt. Wat anders is dat de Nederlandse pers bepaald niet onafhankelijk is. Nieuwspoort met z’n geheimhoudingsregeltjes is een vriendenclub van journalisten en politici, ouwe jongens krentenbrood, die samen de burger een rad voor ogen draaien. Volgens mij is dat wat er aan de hand is.

J.L. Swarte Den Helder

De begrippen links en rechts zijn verouderd. De vraag zou gericht moeten zijn op de kwaliteit van de journalisten en de opzet van het programma. Is er sprake van waarheidsvinding of populistische drang van de zich journalist noemende presentator? Hebben we te maken met een nieuwsrubriek of een amusementsprogramma? Knevel, Pauw en Witteman zijn naar mijn mening amusement. En Nova?

Gebrek aan dossierkennis tekent vaak de moderne journalist. Provocatie in het interview is voor kijkers interessant. Waarom doorvragen als de persoon in kwestie niets weet of niets te zeggen heeft? Dit geldt ook voor de journalist. De kwaliteit van het interview is gelijk aan de kwaliteit van de vragensteller.

Fred Goeth Nieuwegein

Over ’links’ en ’rechts’ bestaan grote misverstanden. Laten we uit de door politici van ’links’ en ’rechts’ ingenomen standpunten een begrijpelijke karakterisering geven.

Links staat voor: organisatie en financiering van charitatieve en andere maatschappelijke activiteiten door de overheid, herverdeling van bezit en inkomen, sturing van het bedrijfsleven door de overheid, ondergeschiktheid van het individu aan de gemeenschap als uitdrukking van de onderlinge solidariteit van de burgers.

Rechts staat voor individuele vrijheid en organisatie van charitatieve en andere maatschappelijke activiteiten door particulieren zonder overheidssubsidie, bescherming van bezit en inkomen, marktwerking als stimulans van economische groei, beperking van de staatsinvloed tot het scheppen van de noodzakelijke voorwaarden voor een veilig bestaan van de burgers.

Het is geen wonder dat in onze linkse, neosocialistische maatschappij de informatievoorziening van de publieke omroep door velen als ’links’ wordt ervaren.

J.F. Besseling Delft

Het gevoel dat ’Hilversum’ links is komt doordat er steeds meer ’hardwerkende burgers’ zijn met rechtse gevoelens en angsten – die ze sinds Fortuyn hardop durven uitspreken. Maar ook in de jaren ’70 kon mijn toenmalige, Telegraaf lezende schoonvader ’die rooie journalisten’ al niet uitstaan. Journalisten waren toen veel meegaander tegenover autoriteiten én er waren omroepen die ’hun’ kabinet (-Den Uyl) wilden steunen. Die tijd is voorbij. Goede journalisten maken het politici zo moeilijk mogelijk. Sinds Den Uyl hebben we meer (centrum)-rechtse dan linkse kabinetten gehad; dat alleen al verklaart de beeldvervorming alsof de omroep links is. Ook PvdA-ministers worden door Pauw, Witteman en Polak tot op het botte af kritisch bevraagd. Dat zie ik liever dan een doodsaaie Livestro die zijn onderbuikgevoelens in Buitenhof onhandig verhaspelt tot ’scherpzinnige analyse’.

Rechtsere tv-journalistiek zou leiden tot blinde verdediging van Israël, Bush en de Irak-oorlog, nog meer geklaag over files, buitenlanders en anti-Europa geneuzel.

Aangezien de economische, politieke en sociale werkelijkheid het menselijk tekort weerspiegelt, zal de publieke omroep vooral kritisch moeten zijn en niet mogen aanschurken tegen de macht. Van mij mag die omroep minder hijgerig worden en nog kritischer, maar dan in de stijl van Argos of Van Doorn: niet rechts, niet links maar altijd op zoek naar de waarheid!

Mr. M.C. Kroon Leiden

Voor de heer Breedveld is het nog een vraag, voor mij een weet. De redacteuren stemmen in grote meerderheid links. Dat uit zich in de programma’s, vooral bij Buitenhof, Nova, in het NOS nieuws en ook wel bij RTL4. Woordspelingen in het journaal zijn soms heel gekleurd. In Nova en Buitenhof zijn vooral PvdA en D66 te zien. De heer A. Pechtold, die bijna niets meer vertegenwoordigt, is nagenoeg elke dag zichtbaar en van de grootste partij, het CDA, is vrijwel nooit iemand in Buitenhof of Nova. Bij de meeste kranten is het al niet veel beter. Nog twijfel over de rode kleur? Bij mij niet.

Pim Vink Moordrecht

Rechts heeft het de laatste jaren voor het zeggen gehad. Dat kwam door de opeenvolgende kabinetten- Balkenende. Daarnaast waren er rechtse spraakmakers die zeer veel aandacht kregen in de media, en die door links nauwelijks weersproken werden. Rechts heeft dus niets te klagen, maar doet dat wel, want de programma’s Buitenhof en Nova deugen niet. Volgens Geert Wilders is dat links gespuis en Joop Atsma van het CDA lijkt ook zo te denken. Maar wat is links? Als rechtse ideeën, waaronder uiterst bijzondere, van kanttekeningen worden voorzien, is dat niet links maar gewoon kritisch. Een nadenkende, kritische houding ten opzichte van de politiek – links, rechts en regering – is in een democratie noodzakelijk. Daar kan dus niemand bezwaar tegen hebben.

Edward Krabbendam Goes

Wie wat meer op de mens gericht is en socialer in doen en denken krijgt het stempel ’links’ opgedrukt. Ook de publieke omroep. Behoudend en rechts denkenden staan niet of minder open voor de visie van hen die socialere opvattingen hebben. En zodra díe mensen een programma maken dat de menselijke kanten van de samenleving laat zien, zijn de rapen gaar en is de Nederlandse Publieke Omroep, NPO, ’links’.

In werkelijkheid is de omroep niet links, maar het gros van de kijkers is behoudend, minder mensgericht, meer volgens de ’regels’. Zíj vinden troost bij de commerciële omroep die met zeven zenders een grotere aanhang heeft dan de NPO, met slechts drie netten. De sinds september doorgevoerde zenderindeling is een goede keuze geweest. Jammer echter dat muziek-, drama-, en cultuur/educatieve programma’s zo weinig aan bod komen. Doordat er nu veel geld besteed wordt aan web-tv blijft er geen geld over voor een vierde (cultuur)zender. Kwam er maar een Nederland 4; misschien zou zo’n zender minder ’links’ betiteld worden?

Henk Oosthoek Hilversum

Als het waar is wat minister Plasterk 27 november in Trouw veronderstelt, dat journalisten met een kritische en onderzoekende instelling vooral in de ’linkerhoek’ gevonden worden, dan zou ik ten aanzien van de publieke omroep zeggen: hoe linkser hoe beter! Wollige, op sensatie en kijkcijfers beluste Telegraaf-journalistiek kunnen we missen als kiespijn.

J.M.H. Swellengrebel Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden