soap&co

Was de manager van Queen en Elton John echt zo’n rotzak?

Taron Egerton als Elton John en Richard Madden als John Reid in de film ‘Rocketman’. Beeld Paramount
Taron Egerton als Elton John en Richard Madden als John Reid in de film ‘Rocketman’.Beeld Paramount

Supermanager John Reid figureert in twee grote muziekfilms: Bohemian Rhapsody en Rocketman. Hij is geen sympathiek personage: heeft hij Elton John echt geslagen?

John Reid mag dan een van de succesvolste managers in de popmuziek zijn geweest, de geschiedenis oordeelt niet mild over hem. De Brit wordt flink door de modder getrokken in twee grote muziekfilms; in Oscarwinnaar ‘Bohemian Rhapsody’ over de band Queen en in ‘Rocketman’, de film over het leven van Elton John die vorige week in première ging.

John Reid was in de jaren zeventig manager van Queen en had maar liefst 25 jaar Elton John onder zijn hoede: niet alleen zakelijk, hij was ook Eltons eerste liefde. Daarbij had hij losse handjes, was hij kil en manipulatief, leren we in de films. John leeft trouwens nog, maar waar hij woont is onduidelijk. Misschien in Londen, misschien ergens in Australië. Wat hij er van vindt dat hij in die films figureert, is dus ook onbekend.

Aidan Gillen als John Reid in ‘Bohemian Rhapsody’ Beeld Fox Movies
Aidan Gillen als John Reid in ‘Bohemian Rhapsody’Beeld Fox Movies

In ‘Bohemian Rhapsody’ wordt John koeltjes gespeeld door Aidan Gillen. Cruciaal is de scène waarin hij, op de achterbank van een taxi, Freddie Mercury influistert dat het misschien beter zou zijn om een solocarrière te beginnen. Freddie reageert woedend en zet John uit de taxi; natuurlijk laat hij de band niet in de steek.

Goed voor het verhaal, maar historisch niet correct. In 1978 scheidden de wegen van John en Queen zonder enig drama. Drummer Roger Taylor heeft wel gesuggereerd dat Elton John, voor wie de manager toen ook al werkte, het niet prettig vond dat hij ook zo’n megasuccesvolle band onder zijn hoede had.

Romantisch

In ‘Rocketman’ begint het allemaal romantisch. Elton John ontmoet John Reid na zijn eerste optreden in de Verenigde Staten. De schuchtere Elton valt als een blok voor John – hier broeierig gespeeld door Richard Madden. Al snel ontpopt hij zich echter tot een egoïstische rotzak. Als Elton net een akelig telefoontje heeft gevoerd met zijn afstandelijke moeder vangt hij hem niet liefdevol op, maar stompt hij hem in zijn gezicht. Elton moet niet zeuren, een volle Royal Albert Hall wacht op hem.

Het is niet ondenkbaar dat die klap echt is uitgedeeld. John werd in 1974 veroordeeld tot een korte celstraf in Nieuw-Zeeland, nadat hij een ober had neergemept die niet genoeg whisky in voorraad had. In ieder geval had Elton, die nauw bij de productie van de film betrokken was, duidelijk niet de behoefte zijn eerste liefde een beetje positief neer te zetten. De indruk wordt gewekt dat ze ergens in de jaren tachtig met ruzie uit elkaar gingen, maar in werkelijkheid liep het anders. Weliswaar eindigde hun liefdesrelatie na vijf jaar, John bleef tot 1998 Eltons manager. Toen pas ging het inderdaad mis. Eerst verscheen een verslag van Eltons excessieve uitgavenpatroon in de pers. Elton dacht dat John dit opzettelijk had gelekt. Later bleek dat een verslaggever in de vuilniszakken van Johns kantoor had gesnuffeld, maar toen had Elton zijn ex al voor de rechter gesleept wegens het verduisteren van miljoenen.

De echte Elton John en Taron Egerton, die de hem speelt in de film ‘Rocketman’.  Beeld EPA
De echte Elton John en Taron Egerton, die de hem speelt in de film ‘Rocketman’.Beeld EPA

Gek genoeg bleef John wel contact houden met Eltons moeder Sheila. De zanger zelf had een zeer moeizaam contact met haar – de redenen daarvoor komen in de film ruimschoots aan bod. Elton was in 2015 dan ook niet aanwezig op het feestje ter ere van haar 90ste verjaardag. Maar John was er wel. Tot zijn verbijstering had Sheila een nep-Elton ingehuurd voor de muzikale omlijsting.

Sindsdien lijkt John Reid van de radar verdwenen. Na deze twee films misschien maar beter ook. Een geruststellend feitje nog: hij hoeft niet op een houtje te bijten. Alleen al aan het managen van Eltons carrière hield hij een dikke 30 miljoen pond over.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco zijn artikelen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden