Column

Was dat verwijt ook gevallen als zij een man was geweest?

Sybrand Buma (CDA). Beeld ANP

Warhoofdje. Was dat verwijt ook gevallen als Van Brederode een man was geweest?

Soms denk ik ook dat het aan vrouwen zelf ligt. Als we echt zo graag willen meepraten - in de politiek, in de talkshow, laten we dan onze mond vaker opendoen. Want, zoals Halbe Zijlstra maandag bij Jinek opmerkte: vrouwen denken zélf vaak dat ze het niet kunnen. Aan mannen ligt dat niet.

Maar toen zag ik afgelopen zondag een uitzending van de praatshow ‘Buitenhof’. Aangeschoven was Sybrand Buma, die mocht uitleggen waarom hij voor de sociale dienstplicht was. Best een overtuigend verhaal, vond ik. Daarna werden Alexander Pechtold en Elsevier-columnist Syp Wynia bij Paul Witteman aan tafel uitgenodigd, waarna schrijver-filosoof Désanne van Brederode de CDA-voorman een paar kritische vragen zou stellen.

Van Brederode spaarde Buma niet. Ze vond zijn gepraat over normen en waarden oppervlakkig. Als het CDA echt zo hecht aan familiewaarden, waarom zet die partij die waarden dan neer als ‘echt Nederlands’ en ‘typisch joods-christelijk’? Over de islam spreekt het CDA als iets wat ónze moraal bedreigt (‘hoe gaan we daarmee om?’), maar moslims hechten juist grote waarde aan familiewaarden. Samenwerken zou meer voor de hand liggen.

Logisch punt, leek me. Maar Buma deed alsof Van Brederode iets onbegrijpelijks te berde bracht. “Ik raak nu toch het spoor totaal bijster.” En dus probeerde de schrijfster het nog een keer, nu met de CDA-plannen voor duurzaamheid. Waarom ontbrak daaraan, anders dan bij de ChristenUnie, elke inhoudelijke onderbouwing? Curieus vond ze dat, juist voor het CDA. Sybrand Buma antwoordde opnieuw dat hij ‘totaal de kluts kwijtraakte’.

De kluts kwijt

Ik kreeg niet de indruk dat Buma zijn eigen intellectueel falen hier benoemde. Zijn verwarring moest de schuld zijn van Van Brederode. En omdat er nog een man aan tafel zat, Syp Wynia, moest die het maar eens beter uitleggen. Syp moest ‘de kluts terugbrengen’. Even sputterde de columnist nog tegen, maar toen begon hij te filosoferen over de ‘motoriek’ en ‘dynamiek’ van Jan Peter Balkenende, die toch niet dezelfde waren als die van Buma. “Wat bedoelt u eigenlijk met motoriek?” vroeg Witteman nog. Buma luisterde welwillend. Even verslapte zelfs wat je zijn debatteer-motoriek zou kunnen noemen en die door de geheven vinger soms afgekeken lijkt van Donald Trump.

Maar het gekste aan het debat was dat Van Brederode’s kritiek tot twee keer toe zonder enige reden werd neergezet als irrationeel. Je raakte er ‘de kluts van kwijt’.

Was dat verwijt ook gevallen als zij een man was geweest? En zou een vrouw dan worden gevraagd even uit te leggen wat zo’n manlijk warhoofdje eigenlijk bedoelde? Lijkt me sterk. ‘Totaal de kluts kwijt’, het is een al te duidelijke hint naar de traditioneel diep ingesleten overtuiging dat vrouwen niet kunnen denken.

En wie weet behoort die overtuiging ook wel tot de joods-christelijke familiewaarden die Sybrand Buma zo graag verdedigt: dat vrouwen zich beter niet kunnen mengen in mannenzaken als politiek. Het CDA heeft daarin een traditie. Wat zei Balkenende ook alweer, toen hij werd ondervraagd door de messcherpe Mariëlle Tweebeeke? O ja: “U lacht zo lief.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden