Vak T

Was dat nou wel zo slim, Ted-Jan Bloemen?

Ted-Jan Bloemen Beeld Photo News
Ted-Jan BloemenBeeld Photo News

De een vond zijn actie dom. De ander vond het slim. Ted-Jan Bloemen had er in ieder geval enorme schik in.

Eline van Suchtelen

Nadat de schaatser in Salt Lake City het wereldrecord van Sven Kramer uit de boeken had gereden op de 5 kilometer, brak hij de plaat met het oude record in stukken. Nonchalant gooide hij de resten plastic op de grond.

Maar was dat nou wel zo slim, Ted-Jan Bloemen? Voormalig schaatser Erben Wennemars zei dat Bloemen met de provocerende actie zijn olympische titel had verloren. Een woedende Kramer, uit op revanche, zou er alleen maar extra door geprikkeld worden straks in Pyeongchang. Bloemens coach Bart Schouten zei tegen De Telegraaf dat hij dacht dat Kramer in het Italiaanse bergdorpje Collalbo, waar hij op trainingskamp was, vast 'een tafel doormidden heeft geslagen'. Maar zo dom is Kramer niet. Twee maanden voor de Winterspelen zal hij zijn lichaam willen sparen. Bloemen hield een snee over aan het kapot maken van het plastic.

In de strijd om wie de beste is halen atleten wel vaker irritante trucjes uit om concurrenten het leven zuur te maken. Psychologische oorlogsvoering kan een extra wapen zijn in de sport. De Tsjechische tennisser Lukas Rosol is een meester in het provoceren.

Waterflesjes

Tijdens een wedstrijd tegen Rafael Nadal tikte hij een keer na de pauze de waterflesjes van de Spaanse tennisser om met zijn racket. Nadal, koning van de tics, ziet zijn flesjes graag keurig naast elkaar staan. Na iedere slok worden ze met militaire precisie de juiste kant op gedraaid. De actie van Rosol had weinig effect. Nadal ging ongestoord verder en won gewoon de wedstrijd.

Nadal kan er zelf trouwens ook wat van. Hij neemt voor iedere opslagbeurt uitgebreid de tijd om de bal te stuiteren en aan zijn broek, neus en haren te friemelen tot hij de bal opgooit. Tegenstanders vinden die eigenschap vervelend en zeggen er regelmatig wat van tegen de scheidsrechter. Nadal is niet het type dat zijn tegenstanders expres provoceert, maar hij zal zich ook niet aanpassen. Op de Australian Open kan hij trouwens niet meer ongelimiteerd treuzelen. Daar houdt in januari voor het eerst een klok bij hoeveel tijd de spelers nog hebben.

Tijdrekken is ook een van de favoriete trucs van de Britse darter Phil Taylor. Zo haalde hij Raymond van Barneveld, die graag in hoog tempo van beurt wisselt, uit zijn ritme. Bij Michael van Gerwen ging Taylor na een punt juichen op de manier zoals Van Gerwen dat zou doen. Alles om hem te treiteren.

Doodzwijgen

Een andere manier van psychologische oorlogsvoering in de sport is de ander doodzwijgen. Dat doet Aurélie Muller, de teamgenoot van zwemster Sharon van Rouwendaal. De twee trainen twee keer per dag met elkaar, maar Muller gunt haar Nederlandse collega geen blik of woord waardig. Muller lag op de Spelen in Rio op koers voor olympisch zilver, maar ze werd gediskwalificeerd omdat ze de Italiaanse Rachele Bruni vlak voor de finish omver zwom. Muller vocht de diskwalificatie zonder succes aan. Daarna besloot ze niet meer te praten met Van Rouwendaal, die in Rio goud won.

Niet dat de Nederlandse openwaterzwemster daar nou de nachten van wakker ligt. Al werd ze op de WK in het Hongaarse Balatonmeer dit jaar wel voorbij gezwommen door Muller, die wereldkampioen werd. Er kwam geen felicitatie van Van Rouwendaal.

Coaches kunnen er ook wat van. Afgelopen weekend was er weer een hoop te doen om José Mourinho. De coach van Manchester United vond dat de spelers van Manchester City hun overwinning op Old Trafford te uitbundig vierden. Er ontstond een opstootje in de spelerstunnel waar Mourinho bij was en waarbij een assistent een gescheurde wenkbrauw opliep.

Provocateurs in de sport

1. Lukas Rosol
2. Phil Taylor
3. Ted-Jan Bloemen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden