Was aanslag bij Lyon terreur of toch gewoon een ruzie?

Agenten bij de fabriek Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, waar vrijdag de 'aanslag' plaatsvond. Beeld epa
Agenten bij de fabriek Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, waar vrijdag de 'aanslag' plaatsvond.Beeld epa

Hij spieste het hoofd van zijn baas op een hek en probeerde diens bedrijf in de lucht laten vliegen. Ondertussen pronkte hij met een jihadistische vlag. Toch zegt de man die vrijdag nabij Lyon dood en verderf zaaide, dat hij geen terrorist is. Hoe geloofwaardig is dat?

Robin de Wever

De eerste 24 uur na zijn arrestatie zei Yassin Salhi geen woord. Daarna begon hij alsnog te praten. Ja, hij was de man die afgelopen vrijdag bij een gasfabriek in de buurt van Lyon een man vermoordde. En ja, daarna reed hij naar een hangar. De gasflessen waarop hij inreed, veroorzaakten een explosie.

Die was zo sterk dat hij in de wijde omtrek te horen was, maar niet sterk genoeg om het bedrijf en alle werknemers van de kaart te vegen. In zijn busje vond de politie het lichaam van zijn baas. Diens hoofd ontbrak; dat had Salhi op een hek gespiest.

Voor Franse justitie was het direct zonneklaar: Salhi is een gewelddadige jihadist. Zijn acties hebben duidelijk een 'terroristisch motief', zei openbaar aanklager Francois Molins dinsdag tijdens een zitting in een Parijse rechtbank.

De manier waarop hij te werk ging, past helemaal bij de modus operandi van terreurgroep IS. Die had aanhangers bovendien een week eerder opgeroepen om tijdens de ramadan aanslagen te plegen. IS hoopte dat vooral individuen en radicalen in het Westen zich aangesproken voelden. Salhi valt in beide categorieën.

Dader heeft al jaren contact met jihadist
De openbaar aanklager wordt in zijn vermoeden gesterkt door het feit dat Salhi een jihadistenvlag meenam. Die legde hij op het lichaam van zijn dode baas. Vervolgens poseerde hij bij de vlag en stuurde hij de foto's naar een bekende van hem, een Franse jihadist. Met die jihadist heeft hij al langer contact.

De relatie was voor de Franse autoriteiten zelfs reden genoeg om Salhi 2006 op de lijst van verdachte personen te zetten. Waarom hij in 2008 van de lijst werd geschrapt, is niet duidelijk.

Ook verdacht, volgens justitie: hij bezocht in 2009 Syrië om daar naar eigen zeggen Arabisch te studeren. Volgens zijn vrienden klopt dat niet helemaal. Hij zou vooral koranstudie hebben gedaan.

"Als je de Koran gaat bestuderen, doe je dat niet om Arabisch te leren, maar om heel andere dingen te doen", vindt Molins. Hij eist dat de rechter hem veroordeelt voor deelname aan een terroristische samenzwering, ontvoering, moord en poging tot moord met terroristische motieven.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

'Boze reactie van zijn baas was de druppel'
Salhi ontkent echter dat religie ook maar iets met zijn daad te maken had. Zijn daden waren het resultaat van een uit de hand gelopen arbeidsconflict, zei hij tijdens verhoren. Laatst zou hij een pallet met waardevol materiaal hebben laten vallen. Toen zijn werkgever boos werd, sloegen bij Salhi naar eigen zeggen alle stoppen door.

Zou het kunnen dat Salhi de waarheid spreekt? Jihadexpert Pieter van Ostaeyen durft hem het voordeel van de twijfel te geven.

Dat hij poseerde met een jihadvlag komt zijn geloofwaardigheid niet ten goede, meent Van Ostaeyen. "En je snijdt ook niet zo maar het hoofd van je baas af. Maar er zijn ook goede redenen om hem wel te geloven. Vrijwel alle jihadisten die dit soort aanslagen plegen, erkennen dat ze handelen uit jihadisme. Dat Salhi dat niet doet, is heel vreemd."

De claim van Justitie dat Salhi optrad als gezant van Islamitische Staat, gaat er bij Van Ostaeyen niet in. "Ik ben er zeker van dat IS er niets mee te maken heeft. IS heeft dit niet opgeëist, terwijl het dat bij zijn aanslagen altijd doet."

Misschien was Salhi een 'lone wolf', zegt Van Ostaeyen. "Iemand die op eigen houtje een IS-daad wilde verrichten. Maar omdat hij dat ontkent, ben ik geneigd om te denken dat jihadisme voor hem een bijzaak was. Misschien voelde hij zich vooral geïnspireerd door de werkwijze van IS. Gebruikte hij die vlag vooral om zijn punt kracht bij te zetten. Eén ding is voor mij duidelijk: dit was geen gewone terreurdaad."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden