Warner Bros spreekt vloek des doods uit over Harry Potter-festivals

Studenten van het Chestnut Hill College in Philadelphia bij een Harry Potter-festival. Beeld AP
Studenten van het Chestnut Hill College in Philadelphia bij een Harry Potter-festival.Beeld AP

Warner Bros steekt een stokje voor Amerikaanse Harry Potter-festivals, georganiseerd door idolate fans.

Anouk Boone

De entertainmentgigant wil het opgebouwde Potter-handelsmerk beschermen. De magiefans zijn teleurgesteld en vergelijken Warner Bros met ‘Dementors’, oogloze fabelwezens gehuld in zwarte mantels uit de pen van schrijfster J.K. Rowling, die alle geluk uit hun omgeving opzuigen. De ongeautoriseerde festivals worden omgetoverd tot ‘algemene magievieringen’, zeggen verschillende festivaldirecteuren.

Er wordt gerouwd in Chestnut Hill, de historische wijk met keienstraatjes in Philadelphia: het jaarlijkse Harry Potter-festival is na zeven succesvolle edities geannuleerd. Vorig jaar trok het evenement bijna 50.000 bezoekers. Een vlammende brief van Warner Bros deed de 'meet-and-greet’ met Perkamentus in rook opgaan.

Ook Harry’s verdedigingsklas tegen de donkere kunsten zal in oktober geen doorgang vinden. “Ik ben, samen met vele andere tovenaars, heksen en Dreuzels, ontzettend ontdaan”, schrijft Aubrey Nagle van de lokale krant The Inquirer. “Het einde van het festival raakt fans overal ter wereld.”

Magische kroegentocht

“Warner Bros verbiedt het gebruik van Harry Potter-gerelateerde namen, -plaatsen en -objecten in navolging van nieuwe richtlijnen”, zegt betrokken festivaldirecteur Philip Dawson tegen persbureau AP. “De chemie zal niet hetzelfde zijn, maar we gaan er het beste van maken met een magische kroegentocht. En mensen kunnen nog altijd verkleed gaan als hun favoriete karakter.” Fans deden een poging op Twitter om het festival te redden, maar de geadresseerde schrijfster J.K. Rowling gaf geen gehoor.

De organisatie in Philadelphia is niet de enige die een brief heeft ontvangen van het filmbedrijf om er onmiddellijk mee te stoppen. Festivaldirecteuren in Aurora, Illinois en Ithaca, New York kregen ook een dreigbrief om de Harry Potter-themafeesten een halt toe te roepen. Eerdere ‘merkassociaties’, zoals een particulier Zweinstein-diner voor dertig man in Engeland, werden gedwarsboomd door een ‘Avada Kedavra-uitspraak’ van Warner Bros, de vermeende vloek des doods.

Toverstokken

De fanfestivals zijn veelal vrij toegankelijk. De bezoekers dossen zich vaak opvallend uit: met schrijfveren, toverstokken, mantels en sjaals in de kleuren van geliefde Zweinstein-afdelingen. “Warner Bros waardeert het enthousiasme van de Harry Potter-fans, maar maakt bezwaar wanneer fanbijeenkomsten een motor worden voor ongeautoriseerde commerciële activiteiten”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Maar leiden deze informele festivals niet juist tot winst? Lokale festivals wakkeren het enthousiasme om naar geautoriseerde evenementen te gaan wellicht extra aan, zo redeneren fans. Neem de officiële Harry Potter-expositie in Utrecht afgelopen jaar, verlengd wegens succes.

Lees ook: J.K. Rowling heeft met haar Potterboeken het denken van een generatie gevormd

Harry Potter mag dan een literaire fantasie zijn, voor veel millennials is het een plaatsvervangende religie in een seculiere wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden