Warmterecords op IJsland

Jan Visser

Doordat de hogedrukblokkade de afgelopen dagen naar het noorden is ’uitgezet’ kwam zelfs IJsland in de ban van de uitzonderlijke voorjaarswarmte. Zondagmiddag werd in Akureyri een maximumtemperatuur van 21,5º gemeten. Niet eerder werd het daar in april zo warm (record 19,8º in april 1976) en zelfs de landelijke records uit 1984 (Seyðisfjörður 21,0º) en 2003 (Hallormsstaður 21,4º) vielen ten prooi aan de Eurowarmte. Asbyrgi kwam uit op 23,0º.

Ondertussen opnieuw veel regen in het zuidwesten van Europa. Gisteren viel er ten noorden van Barcelona op veel plaatsen tussen 20 en 40 mm, in La Molina de Aragón zelfs 56 mm in 6 uur tijd. Vandaag gaan de sluizen open in delen van Italië. Voor onder meer de Piemonte is een weeralarm van kracht. Afgezien van de overlast is dat natuurlijk geweldig nieuws, want de droogte in het noorden van Italië is vele malen erger dan bij ons. Ook in Spanje weer veel regen vandaag.

Bij ons zou het doek voor de grote voorjaarsdroogte begin volgende week kunnen vallen. Op de weerkaart zien we dan hogedruk terugkerend op honk (de Azoren) terwijl gelijktijdig een versterkende westcirculatie greep krijgt op het Noordzeegebied. Zeker is deze ontwikkeling niet, maar wat gisteren wel opviel was dat de weermodellen deze ontwikkeling nadrukkelijker toonden dan een dag of wat geleden.

Dezer dagen is het nog droog, zonnig en niet in de laatste plaats warm hogedrukweer. Gisteren opende mei onder een adembenemend blauw uitspansel met hogere maxima dan op Koninginnedag (Brummen mat gisteren 22,1, Krommenie 21,0º), vandaag wordt het maximaal 20-23 graden (in het noorden/noordwesten wat lager) en het is opnieuw zeer zonnig. De overwegend matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind waait uit het noordoosten tot oosten. Morgen is het opnieuw zonnig en warm, vrijdag zal het regionaal minder stralend zijn en neemt in de zuidelijke helft van het land de kans op een bui toe. Dat komt omdat een lagedrukgebied boven Midden-Europa naar het noorden uitdijt.

Tamelijk koud is het de laatste dagen in grote delen van Rusland. In het noordoosten van Europees Rusland meldde de ’poort naar Siberië’, Vorkuta, gisternacht –14,4º, Pecora –10,1º. In Moskou werd het zondag maximaal 5,6, maandag 7,8 en gisteren circa 10 graden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden