Warmtepomp van ECN wordt de nieuwe gevelkachel

Zo moet de ECN-warmtepomp er over twee jaar uitzien als hij in de bouwmarkt of bij een installatiebedrijf te koop is. Beeld ECN, IDEA

Warmtepompen hebben de toekomst, dat lijkt wel zeker. Maar wanneer breekt die toekomst aan? ECN in Petten heeft er een bedacht die ik vandaag al in huis zou willen hebben, en over twee jaar aan mijn muur moet kunnen hangen.

Woningverwarming is in Nederland goed voor 10 procent van alle CO2-uitstoot. Dat komt doordat we onze huizen verwarmen met gas, gas uit Groningen en/of Rusland. In beide gevallen willen we daar graag vanaf. ECN lijkt ons daarbij te gaan helpen.

Compact
In mijn vorige blog schreef ik al dat het energie-onderzoekcentrum in Petten ECN een warmtepomp heeft bedacht die niet langer 'groot, moeilijk en duur' is. Het prototype is al flink kleiner dan de gangbare warmtepompen en nu wordt het zaak het ding nog compacter te maken en in duizend- of miljoenenvoud te gaan produceren.

Idea, een begeleider van start-ups gevestigd in de technische hogeschool InHolland in Alkmaar, heeft al een bedrijf gevonden die de warmtepomp kan maken; ook is er een ondernemer gestrikt die ze aan de man wil brengen. Studenten van InHolland doen ondertussen mee aan onderzoek om de pomp verder te perfectioneren.

Warm geluid
"Het bijzondere van de warmtepomp van ECN is dat die met geluid werkt", legt Fred Gardner van Idea uit. "Geluid is eigenlijk een drukgolf in de lucht, met afwisselend hoge en lage druk. Als je lucht onder druk zet, wordt zij warmer. Denk maar aan je fietsventiel als je een band oppompt. Dat ventiel wordt heet. En omgekeerd: als de druk afneemt, koelt de lucht af."

De warmtepomp van ECN is vooral een luchtdichte buis met speakers erin. Gardner: "Omdat de buis helemaal dicht is, is de warmtepomp in feite fluisterstil. Als de lucht onder druk komt, geeft zij haar warmte af, bijvoorbeeld aan een kamer; als de druk daalt en de lucht afkoelt, onttrekt zij warmte aan de buitenlucht." In de zomer kan het omgekeerde overigens net zo makkelijk: de lucht in de kamer wordt dan gekoeld.

Gevelkachel
De eenvoud komt ook terug bij de installatie. "Het is net als bij de vroegere gevelkachels", legt Gardner uit. "Je hangt de warmtepomp, een apparaat van zo'n 40 bij 50 centimeter en 10 cetimeter dik, aan de muur en via een buis in de gevel wordt buitenlucht aangezogen. Die wordt opgewarmd en de kamer in geblazen. Dat zorgt ook voor ventilatie, zodat huizen kierdicht kunnen worden gemaakt zonder dat je een kostbaar ventilatiesysteeem op zolder nodig hebt."

De warmtepomp heeft stroom nodig voor pomp en speakers. Met 1 kWh stroom wordt ongeveer 4 kWh aan warmte gemaakt. Anders gezegd: 2 kWh stroom vervangt ongeveer 1 kubieke meter gas. Bij de huidige prijzen betekent dit dat je met 44 cent aan stroom net zoveel warmte opwekt als met 67 cent aan gas.

Je verwarmingskosten dalen zo dus met een derde. Maar dat kan nog veel meer zijn als je de stroom opwekt met eigen zonnepanelen. Want dan kost die stroom je veel minder en dalen je verwarmingskosten veel meer.

Duizend euro
Door zijn eenvoud hoeft de ECN-warmtepomp straks niet veel te kosten. "Zij moet voor duizend euro te maken zijn, geïnstalleerd en al", meent Gardner stellig. Daarmee is zij betaalbaar voor zo goed als iedereen en verdient de pomp zich ook snel terug.

De pomp kan hét middel worden om snel de CO2-uitstoot te verminderen. "Dat is ook een taak die de Nederlandse overheid zich heeft gesteld. Ik zou me kunnen voorstellen dat die overheid warmtepompen straks sterk gaat promoten." Nu al schrijft minister Kamp van economische zaken dat hij warmtepompen als een van de mogelijkheden ziet waarmee Nederland zijn klimaatdoelen zou kunnen halen.

Twitter
Wilt u meer verwarmend nieuws over hoe het broeikaseffect tegen te gaan? Volg me dan ook op Twitter: @VincentDekker4.

Een proefmodel heeft de werking van een kleine 'geluidswarmtepomp' aangetoond. Nu is het zaak de pomp verder te verkleinen. Beeld ECN, IDEA

Groene broedplaatsen

Idea staat voor Incubator Duurzame Energie Alkmaar, een bedrijf dat goede ideeën op energiegebied tot concrete producten wil laten uitgroeien. Het zoekt er fabrikanten bij die de apparaten kunnen maken en ondernemers die ze aan u en mij weten te verkopen. Idea is gevestigd in de hogeschool InHolland, de vroegere technische Hogeschool Alkmaar en dus een uitstekende broedplaats voor zulke ontwikkelingen. Een van de bedrijven die Idea heeft helpen verwezenlijke in Tocardo, dat waterturbines maakt waarmee stroom in onder meer de Westerschelde wordt opgewekt.

ECN is een energie-onderzoekscentrum in Petten. Het werkt op tal van fronten aan duurzame energie. Vorig week kwam het nog met nieuws over zeewier, waar veel energie uit te halen valt. Eerder kon ik onder meer al melden dat het ook betrokken is bij het verbeteren van zonnepanelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden