Warmte alweer terug

Tot boven de poolcirkel werd het een week geleden meer dan 20 graden. Op het vliegveld van het Finse Ivalo werd vorige week zondag 22,2, in Sodankyla 24,2º gemeten. Niet eerder was het zo vroeg zo warm. Dit weekeinde keerde de winter fel terug. Onder invloed van een tot 981 hPa uitdiepende depressie en een van kou vergeven bovenlucht (5 kilometer: –35º), kwam het in Lapland tot zware sneeuwval. Op sommige plaatsen viel zelfs meer dan 15 centimeter. Zo verdween de meetlat in Kautokeino, Noorwegen zaterdag 19, zondag 21 cm diep in het sneeuwdek. In Ivalo wees de thermometer zondagmiddag bij onafgebroken sneeuw –1,1º aan.

Voor ons land is een nagenoeg stationair lagedrukgebied boven het midden van de Oceaan van belang. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied staat een westzuidwestelijke hoogtestroming waarmee relatief warme lucht wordt aangevoerd. Er trekken echter ook enkele storingen naar het oostnoordoosten, hetgeen tot uiting komt in enkele buien. Vanaf donderdag worden depressies brutaler met als gevolg meer wind en grotere buienkansen.

Uitlopers van het Atlantische lagedrukgebied dringen vandaag op naar de Britse eilanden en het Noordzeegebied. Wij profiteren eerst nog van hogedruk boven het Europese vasteland. De ochtend verloopt dan ook nagenoeg overal droog, wel komt er gaandeweg meer (sluier)bewolking. Vanmiddag en vanavond neemt vervolgens de kans op enkele (onweers)buien toe. Ondertussen loopt het kwik in een zuid tot zuidoostelijke stroming tot boven 20 graden op.

Morgen vooral in het binnenland een buienkans. Aan zee blijft het op de meeste plaatsen droog. Verder naast (stapel)wolken ook geregeld zon en maxima tot 19-20 graden.

Voornamelijk in het oosten en zuidoosten van het land is de warmte afgelopen zaterdagmiddag/avond gepaard gegaan met zware buien. In het Limburgse Monfort viel in een half uur tijd 18 mm. Verder in Aalten uit twee buien 19, in Bredevoort 12 mm. Blikseminslagen met schade waren er ook. Elders in het land viel weinig of geen regen. Wel zette ’s middags, het eerst in het Waddengebied, een flinke afkoeling in. Om 15 uur was het op Vlieland 12,7, op de vliegbasis Twenthe 23,0º. In Heino werd het maximaal 23,5º.

Gisteren was het in de meeste regio’s weer zonnig maar het zuidoosten had bijna de hele dag te maken met bewolking en motregen van het koufront. In Hoensbroek werd het slechts 13,1 tegen afgerond 18 graden in De Bilt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden